ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

97 χρόνια ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

9 Μαρτίου 1926-9 Μαρτίου 2023. Ο Παναιτωλικός ΓΦΣ φτάνει αισίως τα 97 έτη πορείας και ιστορικής διαδρομής, όντας σε σημείο… ορόσημο.

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Η «σκιά» της τραγωδίας των Τεμπών απλώνεται ακόμη «βαριά» πάνω από την Ελλάδα. Η χώρα ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Οπότε τα λόγια ας είναι μετρημένα. Δεν αρμόζει κάτι άλλο.

Ετών 97.

Μεγαλώσαμε μαζί του, ευχή όλων να τον δούμε να μεγαλώνει κι αυτός με τη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό είναι για φέτος. Λιτά κι απέριττα. Λίγο πριν τα 100 του, αυτό είναι η ευχή όλων.

Βαδίζω στα 28, αυτός «έσβησε» 97 κεριά. Και θα συνεχίσει να σβήνει. Όσο κάθε Κυριακή έστω κι ένας Αγρινιώτης τυλίγει το κίτρινο και μπλε κασκόλ στο λαιμό του και ανηφορίζει στην Προυσιωτίσσης, τόσο η φλόγα του θα μένει άσβεστη. Όσο υπάρχουμε εμείς, είτε πέντε, είτε 100, είτε 3.000, είτε 10.000, είτε 100.000, ο Παναιτωλικός θα υπάρχει. Είτε στην πρώτη εθνική, είτε στην Ευρώπη, είτε στα τοπικά.

Από αυτά τα 28 χρόνια, τα 21 τα έχω φάει κοντά του, δίπλα του. Δε τα μετανιώνω. Στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στο Βόλο, στα Γιάννενα, στη Σερβία, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Λαμία, στην Κέρκυρα, σε χωριά, σε πόλεις, όπου ταξίδεψε και ταξίδεψα μαζί του.

Έχεις και εσύ την ιστορία σου. Τις αναμνήσεις σου. Το δικό σου «κουβάρι» μπορεί να «πιάνεται» από πιο παλιά. Να μην έχουν κάτι να σου πουν όλα αυτά που γράφω γιατί εσύ έζησες εποχές ξερού, καλτίλα και παικταράδες δεκαετίας ’80 ή και την πρώτη φορά στην ‘Α Εθνική το ’74. Να είδες το ’97 να ξεφεύγει η άνοδος μέσα από τα χέρια σου.

Ο Παναιτωλικός γίνεται 97. Και γίναμε Παναιτωλικοί γιατί γουστάρουμε. Γουστάραμε όταν ήταν μόδα να απαντάς «Παναιτωλικάρα» στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι», γουστάρουμε και τώρα που είναι κάτι… διαφορετικό. Πάντα έτσι ήταν.

Μετά από 18 χρόνια το «κεφάλαιο» του Φώτη Κωστούλα «κλείνει». Αλήθεια, ποιος θα το φανταζόταν; Αυτός ο σταθμός της ιστορίας του συλλόγου φθάνει στην ολοκλήρωση του κύκλου. Με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την προσφορά του να μένει ως η μεγαλύτερη αναγνώριση.

Και ποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς περνούν τα χρόνια. Πότε πέρασαν τόσα χρόνια από τη Νέα Σμύρνη -παιδάκι γυμνασίου τότε, πότε φτάσαμε να μιλάμε για Παναιτωλικό 97 ετών θα αναρωτιούνται οι μεγαλύτεροι.

Κι όμως, το κοντέρ «γράφει», κι έχει να γράψει ακόμα.

View Comments

  • Ομαδάρα πάμε για νέες διακρίσεις και το όνειρο της εξόδου στην Ευρώπη. Χρόνια πολλά

  • Αψογο το σχόλιο μας κέντρισε ευαίσθητες χορδές. Όταν λέγαμε στο πανεπιστήμιο ότι ήμαστε από το Αγρίνιο, μας έλεγαν για τον Παναιτωλικό, η ομάδα ταυτότητα της πόλης, ηξεραν το Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό. Το γήπεδο να μετονομασθεί σε ΦΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ, έστω κ εν ζωή του . Όταν ο ΠΑΝΑΙ τα 100στήσει εύχομαι να τα γιορτάσουμε παίζοντας αγώνες στην Ευρώπη
    ΕΛΛΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Share

This website uses cookies.

Read More