Αυτό το καλοκαίρι μπαίνει πιο συντονισμένα το αίτημα της επαναφοράς της κεντρικής διαχείρισης, με την πλειοψηφία των ομάδων να το υποστηρίζει, αλλά τους μεγάλους να διαφωνούν και τα κανάλια να τραβούν το δικό τους δρόμο…
Η περίοδος του «ολοκληρωτικού πολέμου» για την αλλαγή του status quo στο ποδόσφαιρο ο οδήγησε σε μια παρατεταμένη περίοδο εντάσεων, ειδικότερα την περίοδο 2015 – 2016.
Οι σχέσεις του συνδρομητικού καναλιού (NOVA), που είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων με τη μορφή της κεντρική διαχείρισης και του συνεταιρισμού άρχισαν να δοκιμάζονται.
Από τη μία ήταν οι συχνές αναβολές αγώνων και αγωνιστικών λόγω επεισοδίων, από την άλλη το πρωτάθλημα από το οποίο ο πρωταθλητής έβγαινε χωρίς Play offs, τα οποία διεξάγονταν από τη δεύτερη θέση και κάτω, οι συνεχείς καταγγελίες των μεγάλων ομάδων (πλην Ολυμπιακού) κατά της τότε διοίκησης της ΕΠΟ και της διαιτησίας η οποία ήταν εξ’ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό της και ο αριθμός των 16 ομάδων που θεωρούνταν μεγάλος, οδήγησαν τη NOVA να ζητήσει μείωση ομάδων σε 12 και Play Offs με τη συμμετοχή και του πρώτου της κανονικής περιόδου.
Τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά έως το καλοκαίρι του 2017. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν το επόμενο, οι ομάδες απέρριψαν πρόταση πρόταση ύψους 30 εκατ. ευρώ για τις 15 από τις 16 ΠΑΕ (πλην ΠΑΟΚ), και τον Φεβρουάριο του 2018 η NOVA ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κεντρική διαχείριση και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με διμερείς συμφωνίες με τις ΠΑΕ ακολουθώντας το «μοντέλο ΠΑΟΚ».
Πράγματι ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα που έφυγε από την κεντρική διαχείριση και διαπραγματεύτηκε μόνος του συμβόλαιο με τη NOVA. Ωστόσο η κεντρική διαχείριση συνέχισε να λειτουργεί χωρίς τον ΠΑΟΚ. Τη επόμενη σεζόν 2018 – 2019 η NΟVA απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος, ΟΦΗ, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ εξασφάλισε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ομάδων ΠΑΟ, Άρης, Απόλλωνας Σμύρνης, Λαμία, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Ξάνθη. Ο Παναθηναϊκός, τότε, στήριξε τους μικρούς και πήγε στην ΕΡΤ και ως αντάλλαγμα η Σούπερ Λιγκ ζήτησε από την ΕΠΟ να αλλάξει η ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται, όπως συνέβη με τους πράσινους.
Τη σεζόν 2019 – 2020 η NΟVA συνέχισε με διμερείς εμπορικές συνεργασίες με Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Άρη, Βόλο, Αστέρα Τρίπολης, ΑΕΛ, ΟΦΗ, Πανιώνιο. Ο ΠΑΟΚ δεν εξασφάλισε συμβόλαιο με την ΕΡΤ και δημιούργησε την πλατφόρμα PAOK TV.
Στην ΕΡΤ παρέμειναν οι ομάδες Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία. Όμως η ΕΡΤ είχε δείξει τη διάθεση να ξεφορτωθεί τις ομάδες και στη Super League οι μικρομεσαίοι άρχισαν να αποζητούν την ασφάλεια της κεντρικής διαχείρισης. Αυτή τη φορά όμως ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που εξέφραζε αντιρρήσεις. Άλλωστε πλέον οι συσχετισμοί εντός συνεταιρισμού, όπως και στην ΕΠΟ είχαν αλλάξει σε βάρος του.
Στην προηγούμενη σεζόν 2020 – 2021, οι 14 ΠΑΕ έκαναν διμερείς συμφωνίες με τη NOVA, που στο μεταξύ άλλαξε ιδιοκτησία και έδωσε περισσότερα χρήματα. Ο Παναθηναϊκός έκλεισε την τελευταία στιγμή. Είχε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία του PANATHINAIKOS TV κατά τα πρότυπα του ΠΑΟΚ ένα χρόνο πριν.
Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από την είσοδο της Cosmote, που έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα των ΠΑΕ ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΟΦΗ και Άρη, ενώ συζητά και με άλλες έξι ΠΑΕ. Πρόκειται για τον Παναιτωλικό, τη Λαμία, τον Απόλλωνα, τον Ιωνικό, το Βόλο και τον Αστέρα. Οι άλλες ομάδες έχουν κλείσει στη NOVA, πλην του ΠΑΟΚ, που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.
Επίσης αυτό το καλοκαίρι μπαίνει πιο συντονισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα το αίτημα της επαναφοράς της κεντρικής διαχείρισης, με την πλειοψηφία των ομάδων να το υποστηρίζει, αλλά τους μεγάλους (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ) να διαφωνούν και τα κανάλια να τραβούν το δικό τους δρόμο…
Πηγή: soccerplus.gr
This website uses cookies.
Read More