ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εγκληματική ηλιθιότητα» είναι «σεντόνια» σαν κι αυτό, όχι η στάση των «μικρών»

Ασφαλώς και δεν πέφτει κανείς από τα «σύννεφα» όταν sites των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης κάνουν «σεντόνια-πλυντήρια» στις ομάδες που «αβαντάρουν». Εν προκειμένω, η «εγκληματική ηλιθιότητα» που επικαλείται ο αρθρογράφος μεγάλης ιστοσελίδας για τις επαρχιακές ΠΑΕ μάλλον ταιριάζει «κουτί» στην περίπτωσή του.

Μία άτυπη «σταυροφορία» έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες από συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, με αφορμή την απόφαση της Λαμίας να μην δώσει εισιτήρια στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι πρωτόγνωρο. Το είδαμε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, και μάλιστα και εδώ, στο Αγρίνιο.

Τόσο sites του Άρη, όσο και της ΑΕΚ κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Τι κάνει λοιπόν το εν λόγω μέσο; «Κρεμάει στα μανταλάκια» τη Λαμία και τις υπόλοιπες επαρχιακές ομάδες. Τις ΠΑΕ που επιλέγουν να μην δώσουν εισιτήρια στους «μεγάλους», προτάσσοντας την…. «εμπορικότητα» του πρωταθλήματος.

Με έωλα επιχειρήματα προσπαθεί ο αρθρογράφος να βαφτίσει το άσπρο μαύρο. Γελάνε και οι πέτρες. Και δεν θα απασχολούσε αν δεν γινόταν αναφορά -έστω και μικρή- στον Παναιτωλικό.

«Στις έδρες που δεν υπάρχει αντιπαλότητα, δεν υπάρχει μεγάλος οπαδικός πυρήνας των γηπεδούχων, το πρόβλημα ποιο ακριβώς είναι;» διερωτάται. Η παρουσία των φιλοξενούμενων, η απάντηση. Διότι και αντιπαλότητα δημιουργεί και σωρεία άλλων προβλημάτων. Οπαδοί του Ολυμπιακού την περασμένη αγωνιστική βρέθηκαν στο Γεντί Κουλέ. Τι έγινε; Πέτρες, ξύλο, σπασμένα καθίσματα…

Βλέπετε, εδώ και χρόνια έγιναν προσπάθειες να μπει ένα πλαίσιο μετακινήσεων. Δόθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, σε πολλές έδρες ανά την επαρχία εισιτήρια και σχεδόν πάντα εμφανίζονταν υπεράριθμοι οπαδοί των «μεγάλων». Επεισόδια, προβλήματα και καταστάσεις δυσάρεστες για όλους που στην τελική ζημιώνουν -οικονομικά και ηθικά- μόνο τον επαρχιώτη γηπεδούχο.

Για τους παραπάνω λόγους οι ΠΑΕ της επαρχίας αρνούνται να δώσουν εισιτήρια και ορθώς πράττουν. Αυτές χάνουν έσοδα αλλά προσέχουν για να έχουν. Διότι απλούστατα οι οπαδοί των «μεγάλων» έχουν πολλάκις αποδείξει το πόσο ανεπαρκώς λειτουργούν αυτοί και οι ΠΑΕ τους. Διότι οι μεγάλες ΠΑΕ και οι «μηχανισμοί» τους με τη νοοτροπία που έχουν καλλιεργήσει έχουν ζημιώσει το ποδόσφαιρο σε μέγιστο βαθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς του Παναιτωλικού με την ΑΕΚ. Εισιτήρια σε φιλοξενούμενους δεν δόθηκαν. Τη στιγμή που η ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε έκκληση στον κόσμο της να μην έρθει στο Αγρίνιο, δημοσιογράφοι της ΑΕΚ καλούσαν τον κόσμο σε «πανστρατιά» στο ραδιόφωνο και στο internet. «Κόπηκαν» εκατοντάδες οπαδοί στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και πολλοί ακόμα περιορίστηκαν σε σημεία του Αγρινίου. Είχαν την εντύπωση ότι θα έρχονταν στο γήπεδο και θα έμπαιναν πώς ακριβώς; Με ντου;

«Στερούν», λέει ο αρθογράφος «από συντοπίτες τους το δικαίωμα να δουν από κοντά την ομάδα τους. Ο Λαμιώτης Παναθηναϊκός για παράδειγμα. Ή ο Τριπολιτσιώτης ΠΑΟΚτσής. Ο Γιαννιώτης φίλος της ΑΕΚ κ.ο.κ.». Αν θέλουν να δουν την ομάδα τους μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια απλά ή διαρκείας στην έδρα της ομάδας τους, δεν τους εμποδίζει κανείς. Για να μη σχολιαστεί, φυσικά, ότι σχεδόν πάντα όλοι οι εντόπιοι υποστηρικτές των «μεγάλων» βρίσκουν τρόπο να μπουν στο εκάστοτε γήπεδο, μεριμνώντας φυσικά να μην προκαλέσουν διότι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Εν αντιθέσει με τον αρθρογράφο.

Εν κατακλείδι η ωραία ατμόσφαιρα στα γήπεδα δεν δημιουργείται με ανεξέλεγκτους «στρατούς» οργανωμένων οπαδών από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγαλουπόλεις. Εξοπλισμένους με στυλιάρια, γκλοπ, ναρκωτικά και ότι άλλο φαντάζεται ο ανθρώπινος νους.

Ωραία ατμόσφαιρα δημιουργείται με την παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων που σέβονται τους νόμους και τους κανόνες. Που όταν παίρνουν 200 εισιτήρια έρχονται 200 οπαδοί, όχι 2.500 χιλιάδες. Που δεν σπάνε, που δεν μαχαιρώνουν που δεν δημιουργούν θέματα. Που σέβονται, όπως σεβάστηκαν οι οπαδοί του Άρη που ήρθαν στο Αγρίνιο. Χρειάστηκε να δουν έναν νέο άνθρωπο να μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου για να μπουν και αυτοί σε μία άλλη νοοτροπία, βέβαια.

Ας αφήσουν, λοιπόν, οι «παντογνώστες» τις υποδείξεις και τους χαρακτηρισμούς. Ας γυρίσουν το δάχτυλο προς την κατεύθυνση που πρέπει και να το κουνήσουν εκεί.

Ξέρετε, και οι άστοχες συγκρίσεις της λαοφιλίας και της ισχύος ομάδων του κέντρου με την επαρχία είναι «εγκληματική ηλιθιότητα». Ίσως αυτοί που τις κάνουν θα πρέπει να κρατήσουν ομπρέλα. Κι ας μην βρέχει.

View Comments

  • ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕς ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΑΤΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΥΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΗΠΕΔΟ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΛΕΟΦΩΡΕΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΡΑ. ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΠΑΕ ΜΕ ΠΡΟΕΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΠΑΕ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ! ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΓΗΠΕΔΑ.

Share
Tags: SUPER LEAGUE

This website uses cookies.

Read More