Συζητήθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της Super League που προβλέπει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη σεζόν 2023-24.
Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έως τη Δευτέρα (18/10) για την κατάθεση υπομνημάτων, με την απόφαση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Πρόσθετη παρέμβαση κατά του Ολυμπιακού και υπέρ της απόφασης για κεντρική διαχείριση, έκανε η Super League, η ΕΠΟ, καθώς και 11 ΠΑΕ, εξαιρουμένου του Άρη, ο οποίος δεν στράφηκε κατά των Πειραιωτών, παρά το γεγονός ότι ήταν και εκείνος στις 12 ομάδες που είχαν ψηφίσει υπέρ της κεντρικής διαχείρισης (είχαν ψηφίσει κατά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός).
Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, για να μη χάσει τις προθεσμίες, κατέθεσε προσφυγή κατά της κεντρικής διαχείρισης και στα πολιτικά δικαστήρια, κάτι που συνέβη τη Δευτέρα 11/10, ενώ στις 2/10 προηγήθηκε αυτή του Παναθηναϊκού.
Από τον Ολυμπιακό τόνισαν πως το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφανθεί για το θέμα, αν και η πλευρά της Super League το αμφισβήτησε.
«Υπάρχει ακυρότητα απόφασης, υπάρχει παράβαση διάταξης, με βάση το καταστατικό και το νόμο. Βασική πηγή εσόδων τα τηλεοπτικά, προκύπτουν από επενδύσεις, δεν θέλουμε να τα σφετεριστούν άλλες ΠΑΕ που δεν επενδύουν και να τα διανείμουν με σκοτεινά κριτήρια άλλες ΠΑΕ».
«Υπάρχει έννομο συμφέρον από την πλευρά μας κατά της κεντρικής διαχείρισης. Δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτική κεντρική διαχείριση. Υπάρχει γνωμοδότηση που δέχεται ακυρότητα της ΓΣ. Είναι καταχρηστικές οι ψήφοι των 12 ΠΑΕ υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, προσβάλουν δικαίωμα της ομάδας μας. Υπάρχει ακυρότητα απόφασης, υπάρχει παράβαση διάταξης, με βάση το καταστατικό και το νόμο.
Η Ολιστική Μελέτη της UEFA αφιερώνει μόνο πέντε γραμμές και αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κεντρικής διαχείρισης, άρα δεν ζητά να επιβληθεί. Καθιστά σκοτεινό το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης από ΕΠΟ», ανέφερε μεταξύ άλλων στο εκ των νομικών του Ολυμπιακού Γιώργος Σωτηρόπουλος.
Τη Super League εκπροσώπησαν οι νομικοί Πέτρος Καϊμακάμης και Γιώργος Πιταροκοίλης, που ανέπτυξαν όλους τους νομικούς ισχυρισμούς για ποιο λόγο το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να επιλύσει την συγκεκριμένη διαφορά. Ο δικηγόρος Βασίλης Σαράκης που εκπροσώπησε την ΕΠΟ, ανέφερε πως «το νέο καταστατικό της ΕΠΟ (σ.σ. που περιλαμβάνει την υποχρεωτική κεντρική διαχείριση) έχει υποβληθεί σε FIFA/UEFA προς έγκριση και μετά θα κατατεθεί στο πρωτοδικείο. Η Ισπανία, η Αγγλία, η UEFA, όλοι έχουν κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά τους δικαιώματα».
Τις 11 ΠΑΕ που παρενέβησαν υπέρ της λίγκας και κατά του Ολυμπιακού, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Οι 12 από τις 14 ομάδες το υπερψήφισαν και είναι σήμερα εδώ! Ο Ολυμπιακός είναι μόνος του, είναι η μοναδική εταιρία που προσπαθεί να προσβάλει αυτή τη διάταξη. Όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο το ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, τόσο οι ΠΑΕ όσο και η ΕΠΟ. Και όλη η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, για να αποφευχθεί το να έχουμε δύο ή παραπάνω παρόχους όπως γίνεται φέτος».
«Ο Ολυμπιακός ήταν στην Γ.Σ. της ΕΠΟ όπου ψηφίστηκε η κεντρική διαχείριση. Με 67 ψήφους έναντι 2, η Γ.Σ. της ΕΠΟ πήρε αυτή την απόφαση. Και συμμετείχε και ο Ολυμπιακός! Αλλά δεν προσέφυγε κατά εκείνης της απόφασης! Δηλαδή αν ακυρωθεί η απόφαση της Super League, θα ισχύει η απόφαση της ΕΠΟ; Η Super League το μόνο που έκανε επί της ουσίας, ήταν να εναρμονιστεί με την απόφαση της Γ.Σ. της ΕΠΟ.
Η αλληλεγγύη είναι το θέμα. Η UEFA επέβαλλε την κεντρική διαχείριση γιατί οι μικρές ομοσπονδίες έπαιρναν ψίχουλα και οι μεγάλες τα έπαιρναν όλα. Και η λίγκα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης για τους μικρότερους πήρε αυτή την απόφαση. Σήμερα, 68 εκατ. ευρώ είναι συνολικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των ΠΑΕ. Και βάσει του σχεδίου για την κεντρική διαχείριση, πάλι ο Ολυμπιακός έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος. Στην Ισπανία ήρθε το κράτος και τους υποχρέωσε να μπουν σε κεντρική διαχείριση. Υποχρέωσε τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ που αντιδρούσαν»!
Πηγή: onsports.gr
This website uses cookies.
Read More