ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

H ώρα της Επιτροπής Δεοντολογίας- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας θα παρουσιαστεί ο Παναιτωλικός για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού.

Ο λόγος, ως γνωστόν σε όλους, για την περίπτωση του πρώην γενικού αρχηγού της ομάδας, ο οποίος και στοιχημάτισε σε κίτρινη κάρτα στον Ντέρεκ Κορνέλιους στον αγώνα ΟΦΗ-Παναιτωλικός 2-4, με τον Καναδό να έχει ακολούθως του συγκεκριμένου αγώνα υποχρεώσεις με την Εθνική του ομάδα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, φέρεται να στοιχημάτισε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και για την περίπτωσή του κατατέθηκε καταγγελία στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας) της Γενική Γραμματείας Αθλητισμού στις 24/2.

Από την ΓΓΑ διαβιβάστηκε φάκελος στην ΕΠΟ στις 3/3. Είναι σαφές, από ανακοίνωση της ΓΓΑ, ότι η διαδικασία και η έρευνα κινήθηκε για τον στοιχηματισμό στην κίτρινη κάρτα που προαναφέρθηκε και μόνο. Και το λέμε αυτό διότι από την ώρα που ο φάκελος πέρασε στα χέρια της Ομοσπονδίας ξεκίνησε μπαράζ διαρροών και αλλοιωμένων «στοιχείων» της δικογραφίας που σχηματιζόταν από το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, ο Απόλλων και το πόρισμα

Για την οικονομία της συζήτησης να αναφερθεί ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας συγκροτείται από δύο τμήματα το ερευνητικό και το δικαστικό.

Το ερευνητικό τμήμα λειτουργεί με μονομελή σύνθεση, ενώ το δικαστικό με τριμελή απαρτιζόμενο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και δύο μέλη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι αρμόδιος να αναθέτει κατά την κρίση του σε κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής ερευνητικά καθήκοντα.

Δεν προκύπτει επ’ ουδενί εμπλοκή φροντιστών, ποδοσφαιριστών ή στοιχηματισμοί σε πέναλτι, όπως έχουμε εξάλλου τονίσει εδώ και δύο μήνες. Φυσικά δεν είναι τυχαίο και το ότι όλες αυτές οι διαρροές και τα ψεύδη έχουν «βγει» σε συγκεκριμένη μερίδα μέσων, φίλα προσκείμενα, ευθέως ή… πλαγίως στον Απόλλωνα Σμύρνης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι (που βρίσκονται απέναντι στον Παναιτωλικό) είχαν στα χέρια τους στοιχεία της εισήγησης της Επιτροπής, πράγμα που φυσικά απαγορεύεται.

Η ομάδα της Ριζούπολης, σημειωτέον, προέβη σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ για να «σηκώσει» ντόρο. Ανέθεσε τη νομική της εκπροσώπηση στον Αλέξη Κούγια ενώ από κοντά έπεται και η Λαμία, επιθυμώντας να αποφύγει τα μπαράζ. Ωστόσο, τόσο στην αυριανή διαδικασία όσο και σε δεύτερο βαθμό -αν χρειαστεί- δεν έχει το δικαίωμα να κάνει την οποιαδήποτε νομική κίνηση ή παρέμβαση. Ούτε φυσικά και η Λαμία.

Η τελική έκθεση-εισήγηση που συντάχθηκε συμπεριλαμβάνει τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για το «αδίκημα», δηλαδή μέχρι και τον υποβιβασμό του Παναιτωλικού, πρόστιμο 300 χιλιάδων και αποκλεισμό του πρώην γενικού αρχηγού από το ποδόσφαιρο. Βέβαια, πρέπει να εξεταστεί και η σωρεία ανακριβειών του πορίσματος, από τις πιο απλές (όπως π.χ. ο εσφαλμένος χαρακτηρισμός του γενικού αρχηγού ως τεχνικού διευθυντή) μέχρι τις πιο σύνθετες.

Με αυτή λοιπόν αύριο στις 17:00 οι Αγρινιώτες παρουσιάζονται ενώπιον της Επιτροπής κι αφού προηγήθηκε αναβολή για τις 25 Μαΐου, καθότι δεν είχε κληθεί το βασικό πρόσωπο της υπόθεσης από τους «αρμοδίους». Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι στοιχειοθετείται χειραγώγηση από μεριάς Παναιτωλικού για να υιοθετηθεί μία εισήγηση με εμφανείς αδυναμίες.

Οι κινήσεις του Παναιτωλικού

Η ΠΑΕ Παναιτωλικός εξ αρχής δήλωσε στη διάθεση της Δικαιοσύνης, μην έχοντας τίποτα να φοβηθεί και τίποτα να κρύψει. Εξασφάλισε ακολούθως ισχυρότατη νομική εκπροσώπηση, ώστε να «θωρακίσει» τα συμφέροντά της. Πιλάβιος, Δημητρακόπουλος και Βοσκόπουλος ανέλαβαν την υπόθεση για λογαριασμό του Παναιτωλικού.

Συνέταξε και κατέθεσε το υπόμνημά της στο δικαστικό τμήμα. Μερίμνησε να ενημερώσει αρμοδίως φορείς της περιοχής και όχι μόνο, ώστε να υπάρχει σε όλους σαφής εικόνα των δεδομένων και της αθωότητας της ομάδας. Οι Αγρινιώτες δεν μπήκαν σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση με τους «διαρρέοντες», τηρώντας στάση υπευθυνότητας.

Από εκεί και πέρα, άσχετα στοιχείων ενισχυτικών της θέσης τους, όπως η αναφορά της Sportradar, κρατούν την υπερασπιστική τους γραμμή για την αίθουσα της εκδίκασης. Η ουσία εξάλλου είναι το τι θα αποφανθούν οι δικαστές, όχι το τι θα αποφανθεί ο «όχλος». Κλίμα με παραποιήσεις, ψεύδη, διαρροές και ανακρίβειες δεν προσπαθεί να διαμορφώσει κάποιος που ξέρει ότι έχει δίκιο.

Τι ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας για την εκδίκαση

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, βάσει κανονισμών είναι πολύ συγκεκριμένη. Διαβάζουμε στον Κώδικα Δεοντολογίας τα παρακάτω:

Άρθρο 64

Κατάθεση μαρτύρων. Κανόνας

1. Κατά γενικό κανόνα, η απόδειξη θα στηρίζεται κυρίως στα έγγραφα και στα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου. Η προφορική κατάθεση μαρτύρων στο ακροατήριο θα αποτελεί επικουρικό μέσο απόδειξης.

2. Κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης των διαδίκων, το δικαστικό τμήμα δύναται να αποφασίσει την εξέταση μαρτύρων.

Άρθρο 65

Προφορικές καταθέσεις. Απολογία διαδίκων.

1. Ο πρόεδρος του δικαστικού τμήματος θα διευθύνει την ακροαματική διαδικασία και θα παρουσιάζει συνοπτικά την υπόθεση. Οι διάδικοι θα λαμβάνουν τον λόγο και θα τοποθετούνται επί των κατηγοριών.

2. Ο πρόεδρος θα αποφαίνεται ως προς την σειρά των μαρτυρικών καταθέσεων. Οι διάδικοι φέρουν την ευθύνη να διασφαλίζουν την παρουσία των μαρτύρων που επικαλούνται στο ακροατήριο και να καταβάλουν τις ενδεχόμενες δαπάνες που συνδέονται με την παρουσία τους.

3. Μόλις ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη εξέταση των μαρτύρων, Ο πρόεδρος του δικαστικού τμήματος θα δίνει ξανά τον λόγο στο πρόσωπο εις βάρος του οποίου διεξάγεται η διαδικασία, για την τελική του (τοποθέτηση) απολογία.

Υποενότητα 3: Διάσκεψη. Απόφαση

Άρθρο 66

Συζήτηση

1. Μετά την ακροαματική διαδικασία, το δικαστικό τμήμα θα αποσύρεται για μυστική διάσκεψη, προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του.

2. Η διάσκεψη για την έκδοση της απόφασης θα γίνεται υπό την διεύθυνση του προέδρου, χωρίς διακοπή, σε μία συνεδρίαση, εκτός εάν υφίστανται έκτακτες περιστάσεις.

Άρθρο 67

Λήψη της απόφασης

1. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την πλειοψηφία των μελών που παρίστανται.

2. Κάθε μέλος που παρίσταται έχει μία ψήφο.

3. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος θα έχει την υπερισχύουσα ψήφο.

Πότε αναμένεται απόφαση και ποια τα ενδεχόμενα

Με το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, δεν αναμένεται να εκδοθεί απόφαση αυθημερόν. Θα απαιτηθούν 2-3 μέρες για την έκδοσή της.

Αν είναι αθωωτική για τον Παναιτωλικό η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Ο μοναδικός που διατηρεί δικαίωμα έφεσης σε αυτή την περίπτωση είναι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας και κανένας άλλος.

Αν είναι καταδικαστική, άμεσα κατατίθεται έφεση και η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό αναλαμβάνεται από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Απαιτείται διάστημα περίπου δέκα ημερών μέχρι να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση. Είναι δεδομένο ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει επικύρωση της βαθμολογίας.

Στο χείριστο ενδεχόμενο που και η Επιτροπή Εφέσεων δεν δικαιώσει τον Παναιτωλικό υπάρχει το CAS, το Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο. Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, δύναται να εξασφαλιστεί αφενός ότι η εκδίκαση θα γίνει σε εύλογο διάστημα και αφετέρου ότι η απόφαση θα είναι δεσμευτική για τα εγχώρια όργανα.

Εν αντιθέσει με επιδερμικές προσεγγίσεις, διαρροές και «πληροφορίες» στον Παναιτωλικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν ουδεμία εμπλοκή κι ευθύνη ως οργανισμός. «Είναι σαν να σε κατηγορούν ότι έκλεψες περίπτερο ενώ εσύ γνωρίζεις ότι δεν το έκανες. Αν σε καταδικάσουν σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην υπόθεση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναμονή, λοιπόν.

View Comments

  • Δεδομένο πρώτο, είναι αυτονόητο ότι δεν υφίσταται χειραγώγηση αγώνα (εδώ δεν έπεσε κατηγορία εμπλεκόμενες με παράγκα ομάδες)
    Δεδομένο δεύτερο,οι στοιχιματικες γνωρίζουν τι γίνεται με τα χιλιάδες μικροπονταρισματα παραγόντων ομάδων αλλά δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν παράνομο στοιχιματισμο,το μόνο πρόβλημα για τον Παναιτωλικό είναι μήπως οι εταιρείες αυτές θεωρήσουν βούτυρο στο ψωμί τους την ενέργεια τού Κουτσοσπυρου και μέσω των ανδρείκελων της επιτροπής δεοντολογίας καί παρατρεχαμενων τύπου Γεωργίου, Κούγια τιμωρηθεί παραδειγματικά η ομάδα τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.

  • Δεν γνωριζω ποιος προτεινει και με ποια κριτηρια τους ΄΄Δικαστες΄΄ σε αυτο το οργανο ! Η πειρα μου λεει οτι ειναι ο κολλητος ,του κολλητου ω κολλητε !!!! Το οτι το κλωθογυριζουν τοσους μηνες ,με διαρροες και σε συνεργασια με τον Γεωργιου και τον Κουγια , δειχνει οτι λειτουργει παρακεντρο με συγγεκριμμενη κατευθυνση εναντιον της ομαδας μας !!Δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ειναι΄΄ ανεξαρτητη η Δικαιοσυνη ΄΄και υπαρχουν παμπολλα παραδειγματα που το επιβεβαιωνουν αυτο ! Να ειμαστε προεοιμασμενοι για σκληρους αγωνες και κινηοποιησεις που ειναι οι μονοι τροποι να σε υπολογισουν αυτοι που διοριζουν τους ΄΄ανεξαρτητους ΄΄ Δικαστες ! Ολοι οσοι αγαπαμε τον Παναιτωλικο μας να ετοιμαζομαστε για πασης φυσεως κινητοποιησεις εναντιον της βρωμιας του ποδοσφαιρου μας και ΟΧΙ ΜΟΝΟ !! Θα βρεθουμς ολοι μαζι στους δρομους ! Κατω τα χερια απο τον Παναιτωλικο μας !!!! CHRISTOS

  • Το τραγικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ένας ηλίθιος και "δικό μας παιδί",έχει βάλει σε μπελάδες την ομάδα μας και έχει αναστατώσει τον κόσμο της ο απανταχού,την πόλη και τον νομό.Ποτέ,ούτε έξω από το γήπεδο να μην ξαναπατήσει ο συγκεγκριμένος ηλίθιος,να λογοδοτήσουν αυτοί που τον τοποθέτησαν στην ομάδα,ανεξαρτήτου απόφασης.Πιστεύω στην αθώωση του συλλόγου στην παραδειγματική τιμωρία του ηλίθιου και στην αποκατάσταση του ονόματος ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ.

  • Ας ελπίσουμε νά πάνε όλα καλά και να ξεμπερδεψουμε σύντομα από κάθε λογής κουτσοσπυρο στην ομάδα και στην πόλη.

  • Είναι κρίμα μια ομάδα σαν τον Παναιτωλικό που δεν είχε ποτέ προβλήματα και δεν έχει μπλεχτεί ποτέ πουθενά να ταλαιπωρήτε έτσι και να αντιμετωπίζει βαριές τιμωρίες λόγο ενός ατόμου. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά .

Share

This website uses cookies.

Read More