ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Το «βήμα παραπάνω» θέλει σταθερό κορμό, όχι ημίμετρα

Το τελευταίο διάστημα, με το «βλέμμα» στη νέα σεζόν, στον Παναιτωλικό γίνεται λόγος για το «βήμα παραπάνω». Κάτι που φυσικά απαιτεί -πλην των άλλων- και σταθερό κορμό.

«Οι στόχοι είναι να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Το πιο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε μια ταυτότητα, να μπουν οι βάσεις. Να φέρουμε παίκτες που θέλουν στην ομάδα να είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε, να έχουν κάποια στοιχεία που να μπορούν να μας κάνουν καλύτερους, να μπορέσει η ομάδα να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Η απαίτηση η δική μου είναι να κάνουμε βήματα προς τα επάνω».

Αυτά δήλωσε προ ημερών ο Γιάννης Αναστασίου ερωτώμενος σχετικά με τους στόχους της νέας σεζόν. Κάτι στο οποίο στάθηκε και στις δηλώσεις του μετά τον ΟΦΗ ήταν και η ανάγκη της ομάδας να έχει νέα παιδιά. Στο πνεύμα αυτό κινούνται και στον οργανισμό του Παναιτωλικού. Γεγονός που κατέστη σαφές με την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ομολογώ ότι όσο κι αν έχω μπερδευτεί με τη φιλοσοφία και το πώς θα πορευτεί το καλοκαίρι μεταγραφικά ο Παναιτωλικός, παραμένει δεδομένο ότι ο πρώτος και βασικός στόχος είναι η αυτάρκεια της ομάδας.

Αν θες να είσαι Selling club πρέπει να έχεις στόχους

Για να συμβεί αυτό, μια ομάδα όπως ο Παναιτωλικός, θα πρέπει να λειτουργεί ως selling club. Να παίρνει ή να βγάζει από τις Ακαδημίες ποδοσφαιριστές και να τους αναδεικνύει. Να ανεβάζει έτσι την αξία τους και να τους πουλά σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα κι ομάδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παναιτωλικός προσπαθεί να βαδίσει χρόνια. Ωστόσο, δεν το καταφέρνει με διάρκεια. Πέρυσι για παράδειγμα, μετά από μία κακή σεζόν, μπόρεσε να πουλήσει τον Κωνσταντόπουλο. Πλέον έχει στα χέρια του περιουσιακά στοιχεία και μία καλή σεζόν που επιτρέπουν να «χτίσει».

Προς Θεού, μόνο κακό δεν είναι να λειτουργεί μία ομάδα καθ’ αυτόν τον τρόπο. Τουναντίον. Υπάρχει, ωστόσο μία σημαντική παράμετρος που συνοδεύει τη «μεταμόρφωση» σε ένα τέτοιου τύπου σύλλογο. Είναι η δημιουργία ενός κορμού που θα δίνει σταθερότητα στην ομάδα. Γεγονός που θα βοηθά να αναδεικνύονται νεαροί κι όχι μόνο.

Όσο πιο ανταγωνιστικός είναι ο Παναιτωλικός, τόσο πιο εύκολα θα πουλά σε υψηλότερο επίπεδο και σε καλύτερες τιμές. Θέλει υψηλή στοχοθεσία. Ο Τίτορμος φέτος εξασφάλισε την παραμονή αποδίδοντας ανά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο. Τη νέα σεζόν ο πήχης πρέπει να πάει παραπάνω. Κορμός υπάρχει. Ορισμένα συμβόλαια παικτών με σημαίνοντα ρόλο, ωστόσο, λήγουν.

Τι πρέπει να αποφύγει αυτό το καλοκαίρι ο Παναιτωλικός;

Κάτι που έκανε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια. Την ολική αναδόμηση του κορμού του.

Δημοσιογραφούμε, δεν διοικούμε. Ωστόσο η άποψη προκύπτει από αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο. Το τι μπορεί να θέλει ο κάθε ποδοσφαιριστής για τη συνέχεια της καριέρας του δεν μπορώ να το ξέρω. Παίκτες σαν τον Βέργο κινείς γη κι ουρανό να τους κρατήσεις.

Βέβαια δεν είναι όλες οι αποχωρήσεις ίδιες. Δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Σίγουρα υπάρχουν και ποδοσφαιριστές με συμβόλαια που εκπνέουν που δεν «τρέχει» κάτι αν αποχαιρετήσουν. Το ερώτημα είναι αν ο Παναιτωλικός θα είναι φέτος σε θέση ποδοσφαιριστές όπως τον Βέργο, τον κάθε Βέργο, να μπορεί τους κρατάει.

Ταπεινή μου άποψη λοιπόν, είναι πως αν ο Παναιτωλικός επιθυμεί να πουλά ακριβά, πρέπει να έχει σταθερά παίκτες στο επίπεδο του Έλληνα φορ. Για να πουλά ακριβά πρέπει να έχει κάνει στοχευμένες υπερβάσεις και καλές επιλογές κορμού. Δίπλα στον κάθε φέρελπι νεαρό, δίπλα στον κάθε Χρήστο Μπελεβώνη θες Βέργους.

Ο κορμός σε κάνει ανταγωνιστικό. Η ανταγωνιστικότητα οδηγεί σε αγωνιστικές επιτυχίες, γεγονός που συμβάλλει στο να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο.

Εξάλλου, άλλο το selling club επειδή μέσα-μέσα πουλάς για συγκεκριμένα ποσά από το selling club που στέλνει παίκτες στο υψηλότερο επίπεδο. Στη δεύτερη περίπτωση βάζεις χρήματα στα ταμεία και έχεις δυνατότητα να αλλάξεις κι εσύ level.

View Comments

  • Για να είσαι selling club πρέπει να εχεις ακαδημίες δικές σου ! Όχι να δίνεις τις ακαδημίες σου σε έναν ιδιώτη !

  • Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ έχει δική του εφηβική Ακαδημία και μέσα στα τελευταία 11 έτη έχει αναδείξει πολλά δικά του παιδιά ανεξάρτητα αν υπάρχουν στο υπάρχον έμψυχο υλικό μόνο 6 παιδιά Λιαβας Μαλης Τσιγγαρας Μπελεβωνης Μπακαδημας Παρδαλος κι ο Ντουαρτε 7ος έστω κι αν ήρθε ως μεταγραφή κι έμεινε 2 μήνες στην έφηβικη ομάδα. Ας μη ξεχνάμε πως απ την εφηβική ομάδα προέρχονται και οι Μπακακης Μύγας Χαντακιας Μωραιτης Πασάς που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες με απόλυτη επιτυχία και ο Κωνσταντοπουλος που πουλήθηκε. Το αν έγιναν λάθη εκτιμησεων στο παρελθόν με Μύγα Χαντάκια Μωραιτη Πασά και δε βρίσκονται στο υπάρχον εμψυχο υλικό δεν είναι της παρούσης στιγμής να το συζητάμε. Κι αν λάβουμε υπ οψη πως και οι Μασουρας Φουντας και Σιδέρης του ΠΑΟ είναι παιδιά της Αιτωλοακαρνανιας σημαίνει πως στη περιοχή μας υπάρχει η δυνατότητα να βγουν νέα παιδιά και να στηρίξουν τη στελέχωση του Παναιτωλικού.Και με την ευκαιρία της μεταγραφικής περιόδου που έρχεται στις 30 Ιουνίου 2022 οι Χαντακιας Μωραιτης Πασάς είναι ελεύθεροι και είναι στην ευχαιρια του Παναιτωλικου να τους αποκτήσει αν θέλει οπως επίσης κι ο Μπακακης σε περίπτωση που θελήσει να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε. Αναλυτικά ο Χαντακιας στα 26 του βρίσκεται στα καλύτερα του 3ος στο πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν και διεκδικεί και το κύπελο στο τελικό. Ο Μωραιτης με πολύ καλή παρουσία στο Μαυροβούνιο με τρεις γύρους σε Ευρωπαϊκή πορεία όπου πέτυχε και 3τερματα και ο Πασάς είναι ήδη 1ος σκόρερ με 24 τέρματα πρωταθλητής στο 1ο όμιλο της Β εθνικής

  • Συμφωνώ με τον κ.Λυπημενο ότι θα ήταν καλό ,για πολλούς λόγους, να επιστρέψουν τα 4 παιδιά, δημιουργήματα του Παναιτωλικού,Μπακάκης,Χαντακιας, Πασσάς,Μωραιτης,στην ομάδα

  • Δημοψηφισμα για το αν η φετινή χρονιά είναι πετυχημένη ή όχι. Πρόταση να το διοργανώσει το titormosnet

  • Συγκριτικά η φετεινη χρόνια σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σαφώς και είναι απόλυτα πετυχημένη από την 13η θέση φέτος κλειδώνει στην 9η.Αν ακολουθήσει την αυτή πρόοδο και τη νέα χρονιά ίσως του χρόνου τέτοια εποχή να είναι στη 5η θέση.Σε συνάρτηση ότι του χρόνου θα υπάρχουν 5 Ευρωπαικα εισιτήρια ποιος ξέρει μπορεί και ενδέχεται να το πετύχει. Βέβαια η συνάρτηση των 14 ομάδων εντάσσεται σε 3γκρουπ ταχυτήτων Από τη μια το ΠΟΚ Αθηνών-Θεσσαλονίκης με τις 5 γνωστές ομάδες Σε δεύτερη μοίρα έρχεται το γκρουπ των επαρχιακών ομάδων με ΠΑΣΓιαννινα Αστέρα Τρίπολης Παναιτωλικό ΟΦΗ Βόλο και τις 2Αθηναικες Ατρομητο Ιωνικο και μένει σαν τρίτο γκρουπ οι δύο αδύναμες που θα παλεύουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό με τον 11ατο οποίος είναι. Άρα χρειάζεται προσοχή χωρίς έπαρση και εφ όσον ο Παναιτωλικός φέτος πήγε καλά ας κρατήσει το κυρίως κορμό να αποκτήσει ομοιογένεια και οι προσθήκες να είναι λίγες και μετρημένες. Κι εδω θα θελα να σταθώ πως θα μπορούσε να στηριχτεί πιο πολύ σε Ελληνικό στοιχείο και παίκτες που θα είναι 11ατοι. Δεν είναι απαραίτητο να αντιγράφει τι κάνουν οι άλλοι που ψάχνεις με το ζόρι να βρεις Έλληνα ποδοσφαιριστη στην 11αδα. Και εννοείται πως οι 6 θέσεις 23 ως28 να αποτελείται από Έλληνες νεαρούς ποδοσφαιριστές που κατά βάση να προέρχονται από την εφηβική ομάδα του Παναιτωλικου. Όσο για την 22αδα οχτώ με 9 ξένοι παίκτες είναι υπεραρκετοί.

Share

This website uses cookies.

Read More