ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Συγκοινωνούντα δοχεία

Υποδομές, Παναιτωλικός, τοπικό ποδόσφαιρο. Οι μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να είναι άρρηκτες. Τρεις πτυχές, συγκοινωνούντα δοχεία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παναιτωλικός αναφορικά με τις ακαδημίες και την παραγωγή τους. Έρχεται δε σε ένα timing σημαντικών ανακατατάξεων στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ενόψει και της νέας σεζόν.

Εξάλλου, το project που «τρέχει» με την παρουσία του Γιάννη Αναστασίου στα «ηνία» της ομάδας απαιτείται να «εμβαθύνει» και στις υποδομές. Είναι ευτύχημα για συλλόγους όπως ο Παναιτωλικός να διαθέτουν εγκαταστάσεις και προδιαγραφές για να δομήσουν κάτι τέτοιο.

Το γράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει πάσης φύσεως δείγματα. Τρία ονόματα ξεχωρίζουν: Μιχάι, Κωνσταντόπουλος, Μπακάκης. Τρεις ποδοσφαιριστές που απέφεραν σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία της ομάδας. Για τον Παναιτωλικό είναι σημαντικό να διαμορφώσει τις βάσεις που θα τον κάνουν selling club, όπως έχει τονιστεί.

Ξεχωρίζει η περίπτωση του Πασά, ενός ποδοσφαιριστή που έγραψε τη δική του πορεία και φέτος κάνει σεζόν καριέρας με τη Βέροια. Τη δική της ιδιαιτερότητα έχει αυτή του Χαντάκια. Ενός παιδιού που ανδρώθηκε στον Παναιτωλικό, τον τίμησε και τον τιμά (μάλιστα κοινοποίησε το γράφημα και στα social media του).

Από εκεί και έπειτα, βρίσκονται ονόματα παιδιών που είτε αγωνίζονται σε ομάδες της Super League 2 και της Γ’ Εθνικής ως δανεικοί, είτε παιδιά που συνεχίζουν την καριέρα τους αλλού, μετά τον Παναιτωλικό. Το γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι από το 2007 μέχρι σήμερα η διοίκηση Κωστούλα δημιούργησε ένα «κεφάλαιο» για την ομάδα.

Σίγουρα ο Παναιτωλικός θα μπορούσε να είχε περισσότερες πωλήσεις νεαρών παικτών εν συγκρίσει με τον Αστέρα, παραδείγματος χάρη, θα πει κανείς. Όλα «ρόδινα» δεν είναι, και φυσικά εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Το ποδόσφαιρο είναι πολυμορφικό και σίγουρα στις Υποδομές θα πρέπει οι αλλαγές και οι καινοτομίες να βρίσκουν εφαρμογή για να μη μένει στάσιμο το club.

Αιμοδοτεί τις ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι ο Παναιτωλικός και οι Υποδομές του αναδεικνύονται σε βασικό αιμοδότη του τοπικού ποδοσφαίρου. Πράγμα εν μέρει λογικό, εφόσον είναι και ο πρωτοπρεσβευτής, εδώ και χρόνια, του αιτωλοακαρνάνικου ποδοσφαίρου.

Ο Παναγρινιακός της Γ’ Εθνικής αγωνίστηκε με 17 παίκτες με τη δική τους πορεία στον «Τίτορμο». Άλλοι ως δανεικοί από αυτόν. Η στήριξη που προσφέρθηκε σε έμψυχο υλικό ήταν τεράστια. Δεκάδες και τα παραδείγματα ανά το νομό ποδοσφαιριστών σε ομάδες τοπικών με παρελθόν στον Παναιτωλικό.

Αμελητέο δεν είναι. Ο Παναιτωλικός έχει προσφέρει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, που το πράγμα «ζορίζει». Σε μία εποχή που δυστυχώς πρωταθλήματα υποδομών στις κατά τόπους ΕΠΣ βλέπουμε με τα «κιάλια». Που οι ομάδες των τοπικών με τμήματα υποδομής μετριούνται στα δάκτυλα του χεριού. Που η έλλειψη υποδομών μαστίζει και που τα προβλήματα, οικονομικά και πάσης φύσεως δυσκολεύουν τα σωματεία.

Είναι φυσικά το παράδοξο της εποχής αυτό που ισχύει. Το λογικό θα ήταν οι ομάδες του νομού να αιμοδοτούν τον μεγαλύτερο σύλλογό του. Το γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου της Αιτωλοακαρνανίας κρίνεται το προσεχές διάστημα.

Στο δια ταύτα, τοπικό ποδόσφαιρο, Υποδομές και Παναιτωλικός είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η ροή μεταξύ τους πρέπει να είναι τέτοια που θα δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για συνολική ανάπτυξη και ουσιαστική ενίσχυση του ποδοσφαίρου στην περιοχή.

This website uses cookies.

Read More