fbpx
Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

95 χρόνια περηφάνιας, 95 χρόνια Παναιτωλικός!

Το καμάρι του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας κλείνει τα 95 χρόνια ζωής. Η ομάδα της καρδιάς μας, ο Παναιτωλικός ΓΦΣ έχει γενέθλια.

Ας αρχίσουμε από τον τόπο. Έστω και γοερά. Από εκεί που ξεκινούν οι παιδικές μας αναμνήσεις, εκεί που κάθε Κυριακή αραδιάζονται όλες μας οι αγωνίες…

Οδός Προυσιωτίσσης, εδώ «χτυπά» η καρδιά του Παναιτωλικού, η καρδιά του Αγρινίου…

Με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, μία βαθιά ανάσα και μία «βουτιά» στον «ωκεανό» των 95 ετών ιστορικής διαδρομής κίτρινου και μπλε

«Εν Αγρινίω και εν τω Γυμνασίω Αγρινίου, σήμερον την 9ην του μηνός Μαρτίου του 1926 έτους, ημέραν της εβδομάδος Τρίτην και ώραν 5 μ.μ. συνελθόντες οι κάτωθι υπογεγραμμένοι: Αποφασίζομεν παμψηφεί.

1. Ιδρύομεν Σωματείον κατά τους Νόμους 281 και 2151 περί Σωματείων υπό την επωνυμία Γυμναστικός Σύλλογος «Παναιτωλικός»

2. Ψηφίζομεν κατ’ άρθρον και έν τω συνόλω του το εξ’ άρθρων τεσσαράκοντα δύο (42) ανωτέρω καταστατικό αυτού.

Εκλέγομεν δια την διοίκησιν αυτού, προσωρνή τριμελή επιτροπήν εκ των

α) Ευθυμίου Χαβέλλα ως προέδρου

β) Γεωργίου Χαντζοπούλου ως Ταμίου καί

γ) Εμμανουήλ Θεοδωροπούλου ως Γραμματέως, είς ην ανατίθεμεν

α) Την μέριμναν περί της εγκρίσεως υπό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου του καταστατικού του Συλλόγου.

β) Την μετά την έγκρισιν του καταστατικού υπό του δικαστηρίου εγγραφήν τακτικών μελών του Συλλόγου και πρόσκλησιν Γενικής Συνελεύσεως εντός μηνός δι’ αρχαιρεσίας δια το έτος 1926.

Εφ’ ώ συνετάχθη το παρόν και βεβαιωθέν υπογράφεται.

Οι ιδρυταί:

Ευθύμιος Χαβέλλας, Γεώργιος Χατζόπουλος, Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος, Αθανάσιος Παπασωτηρόπουλος, Νικόλαος Σαραντόπουλος, Διονύσιος Έξαρχος, Ιωάννης Σελιμάς, Ανδρέας Παναγόπουλος, Γεώργιος Στύλιος, Χρήστος Σ. Γιάγκας, Λάμπρος Μπούστος, Νικόλαος Τσιτσιμελής, Χρήστος Παπαγιάννης, Γεώργιος Πάτσης, Παναγιώτης Τσιχριντζής, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος.

95 χρόνια μετά, 9η Μαρτίου 2021, ο Παναιτωλικός γιορτάζει, βαδίζοντας περήφανα στη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας.

Η πρωτόγνωρη σκέψη και στόχος των ιδρυτών, να παρέχει εγκύκλια μόρφωση στ’ άπορα παιδιά μέσω των Νυκτερινών Σχολών του, πρόσθεσε στο τίτλο του την λέξη «Φιλεκπαιδευτικός» και κατέστη παράδειγμα προς μίμηση όλων των Συλλόγων στην Ελλάδα.

Ο Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, με έμβλημα τον ΤΙΤΟΡΜΟ, τον Αιτωλό που παρομοίαζαν «ως άλλο Ηρακλή» λόγω της δύναμής του, σύντομα έγινε ο καλύτερος πρεσβευτής της πόλης και της περιοχής στο Πανελλήνιο. Σήμα κατατεθέν του Αγρινίου, μαζί με τον καπνό και την ελιά.

Παναιτωλικός ΓΦΣ: «Τίτορμος Αιτωλός Ούτος Άλλος Ηρακλής»1926-2021

Καθιερωμένος στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου αδιάλειπτα από το 2013 μέχρι και σήμερα, συνεχίζει τη λαμπρή του διαδρομή, με ελπίδα να επιστρέψει αγωνιστικά σε μέρες καλύτερες από αυτές των δύο τελευταίων ετών και να μας χαρίσει ξανά στιγμές περηφάνιας.

Η πορεία του στο χρόνο «μιλά» από μόνη της. Τα λόγια περιττεύουν για το σημαίνει αυτή η ομάδα για το Αγρίνιο και για τον καθέναν μας ξεχωριστά. Και οι εικόνες είναι εδώ για να θυμίζουν…

Χρόνια σου πολλά, Παναιτωλικέ μας!

5 Comments

5 Comments

 1. Ο/Η Παναγιωτης αναστασιαδης λέει:

  Χρονια πολλα στην ομαδα μας στην μεγαλυτερη ομαδα του κοσμου…..οταν ο παναιτωλικος επαιζε μπαλα αλλες ομαδες δεν υπυρχαν ουτε σαν ιδεα!

 2. Ο/Η Past λέει:

  Χρόνια πολλά στην ομάδα της καρδιάς μας.Στα μέσα της δεκαετίας του 60,πέταγα την σχολική τσάντα(τσάντα τρόπος του λέγειν),λίγο φαγητό και κατευθείαν στο γήπεδο,στην προπόνηση της ομάδας.Πίσω από το τέρμα μάζευα τις μπάλες,από τα σουτ του Αουρέτνικ(προπονητής)προς τους νεαρούς τότε Καλύβα και Ντόκα.Την Κυριακή το …μπάρμπα θα με βάλεις μέσα,αργότερα τρυπώναμε κάτω από τα σύρματα,προς το ρέμα(δεν υπήρχε μεγάλη εξέδρα)για να μπούμε και να βρούμε και τσιμεντόλιθο να ανέβουμε να βλέπουμε ή να σπάμε τα γυαλιά στη στέψη του τοίχου(στο επάνω τέρμα) να στεκόμαστε να βλέπουμε.Ο Παναιτωλικός έγινε μέρος του εαυτού μου και παραμένει μέχρι σήμερα,στη 7η δεκαετία της ζωής μου.Που δεν ταξιδέψαμε-διαχρονικά-με την ομάδα,που δεν φάγαμε ξύλο,πέτρες,ταλαιπωρία.Πόσες επιτυχίες και πόσες αποτυχίες.Σήμερα η ομάδα βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση στην ιστορία της.Το άσχημο όμως είναι,ότι ενώ η ομάδα επί Κωστούλα απέκτησε όλα τα εχέγγυα για να κάνει την υπέρβαση,δεν το έκανε.Με καλύτερη θέση την 7η το 2014-15.Είναι κρίμα που δεν κατάφερε κάτι καλύτερο,σε αυτή την εποχή.Είναι κρίμα γιατί οι καλύτερες πορείες φέρνουν νέους φιλάθλους στην ομάδα.Άλλαξαν βέβαια τα χρόνια και τα ενδιαφέροντα του κόσμου,αλλά χωρίς νέο αίμα φιλάθλων δεν θα είσαι αυτό που ήσουν.Παραταύτα,εμείς οι παλαιότεροι, είμαστε και θα “φύγουμε” Παναιτωλικοί.

 3. Ο/Η Past λέει:

  Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά της ιστοσελίδας,που μας δίνουν βήμα για να εκφράσουμε τις απόψεις μας,τους προβληματισμούς,τις ανησυχίες μας για την ομάδα.Σίγουρα ζούμε σε δύσκολη εποχή,με πανδημία,με απογορευτικά(lockdowns),με φτώχεια, ανεργία και ψυχολογική κατάπτωση της κοινωνίας,αλλά πρέπει να ασχολούμαστε και με αυτά που αρέσουν στην ψυχή μας.

 4. Ο/Η Νικόλαος λέει:

  Past συμφωνώ με αυτό που γράφεις ΕΊΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ “ΦΎΓΟΥΜΕ” ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΙ

 5. Ο/Η Νίκος Σιαπέρας λέει:

  Χρόνια πολλά παναιτωλικαρα ΟΣΟ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΠΟΡΩΝΕΙΣ!!!!!!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ