fbpx
Connect with us

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Μπελεβώνης: «Έχουμε ξεπεράσει κι άλλες δυσκολίες»

Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, Μάκης Μπελεβώνης παραχώρησε δηλώσεις στο gazzetta.gr και τον Γιώργο Ντυμένο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ομάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία.

Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού στις δηλώσεις του εξέφρασε τη στήριξή του στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ενώ αναγνώρισε πως έγιναν λάθη και ότι στο Αγρίνιο έκαναν ότι μπορούσαν για να τα διορθώσουν. 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ακαδημίες αλλά και την προσφορά του Φώτη Κωστούλα στον Παναιτωλικό και την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τις επόμενες μέρες δημοπρατούνται και τα έργα για το γήπεδο.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε:

-Ο Παναιτωλικός βρίσκεται χαμηλά και κινδυνεύει. Οι πρώτες σκέψεις;

«Είναι αλήθεια πως η έως τώρα πορεία δεν μπορεί ν’ αφήνει κανέναν ικανοποιημένο. Υπήρχαν προϋποθέσεις για μια καλύτερη πορεία στη σεζόν, αλλά για διάφορους λόγους βρισκόμαστε στο γκρουπ των ομάδων που παλεύουν για την παραμονή. Προφανώς έγιναν λάθη τα οποία πληρώσαμε και προσπαθούμε να διορθώσουμε. Αλλά κοιτάμε μπροστά και δίνουμε όλη την ενέργειά μας να βελτιώσουμε τα πράγματα, όπως κάναμε σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν».

-Ποια είναι τα κυριότερα λάθη που εντοπίζετε;

«Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος είναι ξαπλωμένος στον καναπέ. Ολοι οι υπόλοιποι κάνουν και πρέπει να τα αξιοποιούν για να βελτιώνονται. Ο σχεδιασμός της ομάδας έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια και εκ του αποτελέσματος υπήρξαν περιπτώσεις παικτών που δεν δικαίωσαν την γενικότερη εκτίμηση, όχι μόνο τη δική μας, που υπήρχε  για εκείνους.

Λάθη έγιναν και τα πληρώσαμε σε αγώνες που μπορούσαμε να πάρουμε αποτελέσματα. Λάθη έγιναν και από τη διαιτησία. Το ζητούμενο ήταν και είναι, με τις παρεμβάσεις που κάνουμε στην πορεία, να βελτιωθεί η ομάδα και να παραμείνει στην κατηγορία. Με τις τελευταίες προσθήκες παικτών και τη δουλειά που χρειάζεται απ’ όλους, νομίζω θα τα καταφέρουμε». 

-Μιλήσατε για τη διαιτησία. Πιστεύετε πως έχει παίξει  καθοριστικό ρόλο;

«Οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Με το VAR και την τεχνολογία έχουν περιοριστεί τα σοβαρά λάθη. Δεν έχουν μηδενιστεί. Το μεγαλύτερο μερίδιο γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει τους ίδιους τους παράγοντες, που για δικούς τους λόγους προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους διαιτητές. Οι οποίοι, παρότι πιστεύω ότι έχουν ικανότητες, πολλές φορές με την πίεση που ασκείται οδηγούνται σε λάθος συμπεριφορές και αποφάσεις. Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ένας διαιτητής δεν κάνει το κραυγαλέο λάθος, έχει τον τρόπο να ευνοήσει ή να αδικήσει μια ομάδα.

Ολα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί σε βάρος μας εξωφρενικά πράγματα. Πλέον φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση, αλλά μπορώ να αναφέρω παραδείγματα που ο Παναιτωλικός θεωρείται αδικημένος. Δεν το λέω εγώ, ακόμα και στις αναλύσεις του ο κ. Κλάτενμπεργκ τα εντοπίζει. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε τώρα που τουλάχιστον μπήκαμε στην σωστή κατεύθυνση. Να συμβάλλουμε και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου και οι διαιτητές». 

-Νιώθετε να ασκείται μια πίεση στην ομάδα και λόγω της θέσης της και λόγω της απαίτησης όλων για το αποτέλεσμα;

«Η πίεση είναι δεδομένη σε κάθε ομάδα, κάθε σεζόν. Πάντα όλοι θέλουν το καλύτερο. Πόσο μάλλον τώρα που το αποτέλεσμα καθορίζει την ύπαρξη στην κατηγορία. Ο Παναιτωλικός έδειξε δυνατότητες τουλάχιστον στα τελευταία παιχνίδια. Όμως η συγκομιδή ήταν μηδενική, τόσο στην Τούμπα με ένα βαρύ σκορ που πόνεσε όλους, όσο και την περασμένη Δευτέρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ομως η εικόνα στο πρώτο ημίχρονο και στις δύο αυτές περιπτώσεις, δεν έχει καμία σχέση με το τελικό σκορ. Η ομάδα έδειξε ότι μπορεί. Πρέπει και να μάθει να παίρνει αυτό που μπορεί. Δεν είναι καιρός για μεμψιμοιρία και εσωστρέφεια, που φορτώνουν με επιπλέον βάρος τις πλάτες όσων δίνουν τη μάχη. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στην ομάδα και στήριξη στη δουλειά χρειάζεται». 

-Ο Παναιτωλικός μας είχε συνηθίσει να τερματίζει στην πρώτη δεκάδα. Τα δύο τελευταία χρόνια παλεύει για τη σωτηρία. Τι συμβαίνει;

«Πριν ενάμιση χρόνο θελήσαμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο. Βάλαμε ένα πλάνο που εξ’ αρχής γνωρίζαμε ότι έχει αρκετό ρίσκο και ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Η δουλειά που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στις υποδομές είχε αρχίσει να αποδίδει. Θέλαμε να στηρίξουμε τα παιδιά αυτά που μπήκαν στην ομάδα και να δημιουργήσουμε ένα σύνολο με μέλλον, διευρύνοντας τον κύκλο αυτό και δοκιμάζοντας μια διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία, αυτή της Πορτογαλίας που κινείται σε τέτοια κατεύθυνση.

Τα αποτελέσματα δεν βοήθησαν να δούμε αν μπορεί να αποδώσει και περιοριστήκαμε στην παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Με την ενίσχυση τον περασμένο Γενάρη και την προσπάθεια που συνεχίστηκε έως το τέλος με επιτυχία».

-Νιώθετε ότι σας πήγε πίσω εκείνη η επιλογή;

«Όπως είπατε, πρώτη φορά ο Παναιτωλικός έμεινε κάτω από την 10αδα της βαθμολογίας. Μας πήγε πίσω αλλά παράλληλα μας έκανε πιο σοφούς στη διαχείριση τέτοιων δυσκολιών. Με την εμπειρία αυτή και έναν γνώστη της ομάδας και του Ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Μάκη Χάβο, σχεδιάσαμε τα επόμενα βήματα το καλοκαίρι. Εμπλουτίζοντας το υλικό με πιο έμπειρους παίκτες, αλλά και αφήνοντας χώρο στα νέα παιδιά στα οποία πιστεύουμε.

Κάποιες επιλογές δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, κάποιες δεν απέδωσαν όσα μπορούσαν λόγω τραυματισμών (σ.σ. Ματσόλα, Καρασαλίδης και τώρα Λιάβας). Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά και γνωρίζουμε τα λάθη και τις ευθύνες μας. Γι’ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε στην ενίσχυση της ομάδας τον Γενάρη, με παίκτες που και προσωπικότητα διαθέτουν και βιογραφικό και ποδοσφαιρικές ικανότητες για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας.

Το υλικό που έχει αυτή τη στιγμή ο Παναιτωλικός δεν το βρίσκεις σε πολλές ομάδες. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ανατραπεί η κατάσταση.  Είμαστε στενοχωρημένοι και απογοητευμένοι, αλλά αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και ο Παναιτωλικός θα συνεχίσει την πορεία του στις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου».

-Υπήρχε λόγος για αυτή την αλλαγή πορείας που περιγράψατε;

«Ο Παναιτωλικός είναι μία από τις έξι ομάδες που έχουν αδιάλειπτη παρουσία στη Super League την τελευταία δεκαετία. Οταν στα πρώτα 80 χρόνια της ιστορίας είχε αγωνιστεί μόλις δύο σεζόν στην Α’ Εθνική και αυτές ήταν τη δεκαετία του ’70.

Οσα ζει τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρα και οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Φώτη Κωστούλα. Δεν υπάρχει προηγούμενο στο ποδόσφαιρο μας όπου ένας παράγοντας έχει κάνει τόσα πολλά, τουλάχιστον σε ομάδα της  περιφέρειας. Εφτιαξε γήπεδο, έφτιαξε αθλητικό κέντρο, οργάνωσε και καθιέρωσε την ομάδα στη Super League την τελευταία δεκαετία. Κυρίως, όμως, την καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου ως ένα σύνολο με αξίες και αρχές, απόλυτα ανεξάρτητο, μακριά από αδιαφανείς συνεργασίες και συναλλαγές και ότι άλλο απομακρύνει τον φίλαθλο από το ποδόσφαιρο.

Παλεύοντας με παγιωμένες καταστάσεις και συμπεριφορές. Διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από κανέναν. Πήρε τον Παναιτωλικό από τα πρόθυρα της Δ’ Εθνικής και τον έκανε υπόδειγμα ομάδας. Γνωρίζετε κάτι ανάλογο;

Θεωρούμε χρέος όλων υμών που είμαστε κοντά του από το 2005 και πρέπει να αποτελεί χρέος κάθε Αγρινιώτη, να αναγνωρίσουμε την προσπάθειά του και να συμβάλουμε ώστε η δική του οικονομική συμμετοχή να λιγοστεύει. Να συνεχίσει να αποπνέει υγεία, να είναι οικονομικά βιώσιμος ο Παναιτωλικός τα επόμενα χρόνια, χωρίς χρέη, βάρη και εξαρτήσεις σαν κι αυτές που οδήγησαν άλλους ιστορικούς συλλόγους της χώρας στην καταστροφή».

-Με εκφρασμένη την επιθυμία του να αποχωρήσει, υπάρχει διάδοχη κατάσταση;

«Έχει δώσει τις απαντήσεις του σε αυτό το ερώτημα. Από τότε που εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει, τον έχουν προσεγγίσει ενδιαφερόμενοι. Προφανώς δεν υπήρξε έως τώρα κάποια περίπτωση που ο ίδιος αξιολόγησε ως ικανή να αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ.

Ξέρετε ο Φώτης Κωστούλας δεν είναι άνθρωπος που θέλει να κάνει μια απλή εμπορική πράξη. Να πωλήσει τις μετοχές της ΠΑΕ. Είμαι σίγουρος ότι μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας που εκπροσωπεί την πόλη που γεννήθηκε και εκείνος, θέλει η επόμενη μέρα του Συλλόγου να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο.

Για το Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό άλλος Κωστούλας δεν θα υπάρξει, αλλά και εκείνος και όλοι μας πρέπει να ‘οπλίσουμε’ τον διάδοχό του, όποιος είναι και όταν υπάρξει, για να έχει ο Παναιτωλικός μέλλον».

-Με ποιον τρόπο;

«Ανέφερα ήδη ότι ο Παναιτωλικός είναι από τα ποιο νοικοκυρεμένα κλαμπ. Διαθέτει πλούσιο έμψυχο δυναμικό στα Τμήματα Υποδομής, παίκτες δικούς του που οι περισσότεροι είναι μέλη Εθνικών ομάδων, αλλά και παίκτες που δεσμεύονται με συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα βρει χρέη ή άλλα βάρη. Έχει το γήπεδο που ανήκει στον Ερασιτέχνη το οποίο είναι από τα πιο ωραία και πιο λειτουργικά της περιφέρειας. Θα γίνει σύντομα ακόμα καλύτερο απ’ ότι είναι σήμερα, μιας και τις επόμενες μέρες μπαίνουν σε φάση δημοπράτησης τα έργα μέσω της Περιφέρειας και περιμένουμε πριν το καλοκαίρι να ξεκινήσουν.

Τα πρώτα έργα που γίνονται σ’ αυτό το γήπεδο για τα οποία δεν βγαίνουν τα χρήματα από την τσέπη του Φώτη Κωστούλα!  Αυτές  οι παρεμβάσεις ολοκληρώνουν την εικόνα του γηπέδου και προσθέτουν ένα εντυπωσιακό Μουσείο του Συλλόγου. 

Ένα σύνολο έργων που έγιναν επί των ημερών του και αυτά που δρομολογούνται, τα οποία αναβαθμίζουν ένα υποβαθμισμένο κατά το παρελθόν κομμάτι της πόλης. Θα είναι σπουδαία υπόθεση και για το μέλλον της ΠΑΕ και της ομάδας. Επίσης, έχουμε νέα σχέδια και προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με την συνεργασία ευρύτερων τοπικών δυνάμεων και φορέων.

Τα έχουμε καταθέσει, έχουμε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση με Περιφέρεια και Δήμο και πιστεύω σύντομα να μπορούμε να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο project για πράσινη ανάπτυξη, ενεργειακή αναβάθμιση και ανάπλαση των γύρω χώρων του γηπέδου, για να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την πόλη. Ολες αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την οικονομική αυτοτέλεια του Ερασιτέχνη και του συλλόγου για την επόμενη μέρα.  

-Αυτό το «μέλλον» δεν καθορίζεται αποφασιστικά από την αγωνιστική πορεία της ομάδας;

«Οι διακυμάνσεις στην αγωνιστική απόδοση είναι κάτι δεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο και για όλους τους συλλόγους. Οι ισχυρές βάσεις πάνω στις οποίες θα κάνεις τις όποιες διορθώσεις και θα στηρίξεις τις μελλοντικές φιλοδοξίες σου, αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σ’ αυτόν τον τομέα υστερεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουμε το φαινόμενο ομάδων που εξαφανίζονται από τον χάρτη. Ο Παναιτωλικός έχει πλέον πολύ δυνατά θεμέλια που του εξασφαλίζουν το μέλλον. Το αγωνιστικό είναι η προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας.

Ολων των μελών αυτού του οργανισμού. Εχουμε προσηλωθεί σ’ αυτή την προσπάθεια της ομάδας να τερματίσει ψηλότερα από εκεί που βρίσκεται σήμερα. Εχουμε εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που σηκώνουν αυτό το αγωνιστικό βάρος και είμαστε αποφασισμένοι να τα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας ως το τέλος, για να ξεπεράσουμε όποιες δυσκολίες συναντήσουμε το επόμενο διάστημα.

Τόσα χρόνια έχουμε χτίσει κάτι όμορφο και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι για να το χαιρόμαστε και τα επόμενα».

Πηγή: gazzetta.gr

1 Comment

1 Comment

  1. Ο/Η Παναγιωτης αναστασιαδης λέει:

    Στα περισσοτερα συμφωνω η μονη ενσταση που εχω ειναι στην φραση που λεει (το θεμα ειναι κανεις να μαθαινει απο τα λαθη και να γιναιτε καλυτερος) κυριε μπελεβωνη τα δυο τελευταια χρονια κανετε επαναλαμβανομενα λαθη και δεν μαθατε απο αυτα γιατι αν μαθενατε δεν θα μασταν εδω που ειμαστε τωρα βαθμολογικα!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ