Το γήπεδο του Παναιτωλικού από την ώρα που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας η διοίκηση του Φώτη Κωστούλα άλλαξε ριζικά εικόνα. Με το τέλος της πορείας του ως διοικητικός ηγέτης της ομάδας μία ακόμη μεγάλη ανακατασκευή ετοιμάζεται να ξεκινήσει.
17 χρόνια μετά ο άνθρωπος που αναμόρφωσε τον Παναιτωλικό, που τον καθιέρωσε στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που τον καθιέρωσε στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας, θα αποτελέσει παρελθόν.
Ο Μάτσιεκ Καμίνσκι αναλαμβάνει τα «ηνία» της ομάδας, όμως η διοίκηση του Φώτη Κωστούλα αφήνει «χρυσή» παρακαταθήκη με την ολοκλήρωση του γηπέδου του Παναιτωλικού. Τα έργα δημοπρατούνται μέσα στις επόμενες μέρες και μέσα στο 2023 εκκινούν. Αποτελούν την «κληρονομιά» του Ερασιτέχνη, την «κληρονομιά» του Αγρινίου.
Η ιστορική έδρα του συλλόγου από το 2005 και μετά αναμορφώθηκε πλήρως. Μέσα από σειρά πολλών έργων που έγιναν με την πάροδο των χρόνων.
Με σημαντικά κεφάλαια που διατέθηκαν αποκλειστικά από τον ίδιο τον Φώτη Κωστούλα. Μετατράπηκε σε ένα γήπεδο «στολίδι», εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ώστε και να καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας και των φιλάθλων.
Τα έργα που εκτελέστηκαν τόσο τα πρώτα χρόνια της διοίκησης Κωστούλα, όσο και από τη στιγμή της ανόδου της ομάδας στη Super League, το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα γήπεδα της επαρχίας. Έργα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, στέγασης, επέκτασης της χωρητικότητας, έργα που αποτελούν παρακαταθήκη για τον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό και το Αγρίνιο.
Το όραμα, όμως, των ανθρώπων της διοίκησης δεν περιορίστηκε εκεί. Όραμα υπήρξε να αποκτήσει ο Παναιτωλικός ένα σπίτι που θα στεγάζει τον κόσμο, την ιστορία, την ψυχή του συλλόγου. Ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο με όλες τις ανέσεις και το μουσείο της ομάδας.
Από τη νυν διοίκηση της ΠΑΕ, υπό την προεδρία του Γεράσιμου Μπελεβώνη, «έτρεξαν» οι ενέργειες για το ακριβές πλαίσιο των παρεμβάσεων εκείνων που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί το γήπεδο.
Εκπονήθηκαν οι αρχικές μελέτες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τον Φώτη Κωστούλα, και παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες με τη σημαντική συνδρομή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και της της Αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά δρομολογήθηκαν και εγκρίθηκαν τελικά από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Χρειάστηκε να περάσουν τρία και πλέον χρόνια από τον Απρίλιο του 2019. Ήταν τότε που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το έργο της ανάπλασης του γηπέδου.
Η προγραμματική σύμβαση, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ υπεγράφη τον Απρίλιο του 2020. Όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη υπήρξε στενή και άριστη, ώστε μέσα στο Δεκέμβριο του 2022 να προχωρά τελικώς η πολυπόθητη διαδικασία της δημοπράτησης.
Τα έργα από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το σκέλος της δημοπράτησης θα «τρέξουν» άμεσα, εντός του 2023. Η χωρητικότητα του γηπέδου θα ξεπεράσει τις 7000 θέσεις με το πέρας τους. Οι εργασίες αναμένεται να εκτελεστούν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργικότητα του γηπέδου κατά τη διάρκεια των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας.
Η νέα εικόνα του γηπέδου- Τι περιλαμβάνει το έργο
Παρακάτω παρουσιάζονται λεπτομερώς οι εργασίες που θα εκτελεστούν καθώς και τα τελικά σχέδιά τους.
-Προσθήκη διώροφης κερκίδας και κατασκευή στεγάστρου στη μικρή κερκίδα, καθώς και κατασκευή πρότυπου χώρου φιλοξενίας ΑμεΑ και διαμόρφωση χώρου φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας.
-Διαμόρφωση-ανάπλαση της πρόσοψης της κερκίδας επί της οδού Προυσιωτίσσης, για ασφαλή είσοδο και έξοδο των φιλάθλων και των διερχόμενων στο πεζοδρόμιο της οδού.
Παράλληλα, στην ίδια κερκίδα θα προχωρήσει διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου με δημιουργία χώρου εκδηλώσεων, συνελεύσεων και συνεδρίων.
-Την κατασκευή του Μουσείου του Παναιτωλικού, με διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου με σχεδιασμό, κατασκευή, εγκατάσταση εκθεσιακών προθηκών, ανοικτών εκθετηρίων, οργάνωση- προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση των απαραίτητων οπτικοακουστικών μέσων αλλά και διαδραστικών εφαρμογών.
Το Μουσείο του Παναιτωλικού
Ασφαλώς, το σύνολο του έργου αποτελεί, όπως τονίστηκε, τεράστια παρακαταθήκη τόσο για τον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό όσο και για την κοινωνία του Αγρινίου συνολικά.
Κορωνίδα ωστόσο αποτελεί το Μουσείο του Παναιτωλικού, το μέρος όπου τα κομμάτια της ιστορικής διαδρομής και δράσης του συλλόγου θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει.
Θα στεγαστεί στην μεγάλη κερκίδα και μέσα στους χώρους του θα συμπυκνωθεί –το δυνατόν- η πλούσια ιστορία και διαδρομή από το 1926 μέχρι σήμερα.
Ήταν μια προτεραιότητα που μπήκε από τους πρώτους μήνες της ανάληψης της διοίκησης από τον Φώτη Κωστούλα και άρχισε μια σειρά δράσεων απόδοσης τιμής στο ένδοξο παρελθόν του Συλλόγου (άγαλμα Γάλλου, ονοματοδοσία Θυρών, εκδηλώσεις κ.α.). Απαιτήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να συγκεντρωθούν τα «κομμάτια» του «παζλ», που βρίσκονταν διάσπαρτα στο Αγρίνιο και ανά την Ελλάδα, «κομμάτια» που συνθέτουν την πορεία του συλλόγου στο χρόνο, που της δίνουν απτή μορφή.
Το ένδοξο παρελθόν του Παναιτωλικού θα λάβει τη θέση του στον χώρο που «γράφτηκε». Κάθε φίλος του Παναιτωλικού, κάθε ποδοσφαιρόφιλος, κάθε Αγρινιώτης και επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί, να «βουτήξει» σε γεγονότα και αναμνήσεις. Να μάθει, να θυμηθεί, αντιληφθεί το μεγαλείο του Παναιτωλικού Γυμναστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου.
Περιηγούμενος στους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον Τίτορμο, το έμβλημα του Παναιτωλικού και την ιστορία του. Θα μάθει για την ίδρυση του συλλόγου και για το «Φ», το γράμμα που τον έκανε μοναδικό- για το πλούσιο φιλεκπαιδευτικό του έργο. Μέσα από μοναδικές παραστάσεις θα ανακαλύψει πώς το ποδόσφαιρο έφτασε στις γειτονίες του Αγρινίου, πριν από έναν αιώνα.
Θα έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί γιατί το «Ελιά, καπνός, Παναιτωλικός» προκαλούσε και προκαλεί ρίγος στον Αγρινιώτη. Να γνωρίσει τα πρόσωπα, τους ανθρώπους που έδωσαν στον Παναιτωλικό την ώθηση να διαγράψει τη λαμπρή του πορεία στο διάβα του χρόνου. Να βιώσει την ατμόσφαιρα του γηπέδου, να δει κειμήλια, τρόπαια και διακρίσεις του συλλόγου, να γνωρίσει την πόλη.
Ο περιβάλλοντας χώρος – Οι ενέργειες του Δήμου Αγρινίου για αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του γηπέδου
Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Παναιτωλικού θα βρουν τον σύλλογο σε ένα σπίτι εφάμιλλο της διαδρομής του στο χρόνο, αντάξιο της προσφοράς του στο Αγρίνιο.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η αρωγή του Δήμου Αγρινίου. Είτε με αμεσότερες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, που θα καταστήσουν την πρόσβαση των φιλάθλων και την καθημερινότητα των δημοτών πολύ καλύτερη, είτε μακροπρόθεσμα, με έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης προς το βέλτιστο και θα εξυπηρετήσουν κατ’ επέκταση και τις γηπεδικές ανάγκες.
Η πεζοδρόμηση της οδού Προυσιωτίσσης είναι μία εκ των άμεσων παρεμβάσεων-προαπαιτούμενων ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη λειτουργικότητα του έργου.
Συγκεκριμένα, η μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της και αντικατάσταση της ασφάλτου με κυβολιθογρανίτη.
Προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν και την πλατεία του γηπέδου, με τοποθέτηση διαδραστικού installation με το όνομα «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ» καθώς και αναπαράστασης της μάχης του Τίτορμου με το Μίλωνα.
Η αρχική μελέτη – πρόταση των παρεμβάσεων που απαιτούνται έχει τεθεί ήδη υπόψη της Δημοτικής αρχής, που κατανόησε την αναγκαιότητα και έδειξε διάθεση να συμβάλλει αποφασιστικά σ’ αυτό το έργο που θα αναβαθμίσει και την περιοχή του γηπέδου και την πόλη γενικότερα. Οπότε αναμένονται εξελίξεις.
Το επόμενο στοίχημα: πράσινη ανάπτυξη
Σε μία εποχή όπου οι οικολογικές ευαισθησίες δεν λείπουν από κανένα σύγχρονο έργο, δεν θα μπορούσε το γήπεδο και ο ίδιος ο Παναιτωλικός να μην κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΠΑΕ Παναιτωλικός έχει προχωρήσει ήδη στην εκπόνηση μελετών για αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων ηλεκτροφωτισμού και καταθέτει προτάσεις που ευελπιστεί να βρουν πρόσφορο έδαφος από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τις υπόλοιπες ΠΑΕ στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα εξασφαλίσει σημαντικότατα ποσά ενέργειας ενώ στο πλαίσιο αυτό δύνανται να προχωρήσουν αλλαγές στη θερμομόνωση, την θέρμανση και την ψύξη των γηπέδων, συνδυαστικά ακόμη-ακόμη με την ηλεκτροκίνηση.
Με χρήση μόνο ανακυκλώσιμων υλικών και αποφυγή χρήσης χαρτιού – πλαστικού, όπου είναι εφικτό, με χρήση φιλικών στο περιβάλλον υλικών (παραδείγματος χάρη υλικών καθαρισμού, υλικών στα κυλικεία, φυτοφαρμάκων για γήπεδα κ.α.). Με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, όπως επί παραδείγματι με την ανακύκλωση του νερού ποτίσματος.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δύνανται να τοποθετηθούν και κινήσεις με κατεύθυνση προς τους φιλάθλους. Να επιλέξουν για τη μετακίνησή τους προς τα γήπεδα τα πόδια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατό τους. Σε «πράσινο» πλαίσιο μπορεί να κινηθεί ακόμη και η διατροφή που προάγεται στις κερκίδες των γηπέδων.
Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο ο Παναιτωλικός προτίθεται να επιδιώξει, υιοθετήσει και εφαρμόσει στο δικό του σπίτι. Ανάλογες εισηγήσεις θα κατατεθούν στη Super League ώστε να προχωρήσουν ενέργειες και δράσεις. Να καταρτιστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να εφαρμοστεί από το σύνολο των ΠΑΕ. Να προβληθεί ως αναγκαιότητα το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα πράσινης ανάπτυξης ξεκινώντας από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις.
Ο Παναιτωλικός λαμβάνει την πρωτοβουλία, δραστηριοποιείται, προτείνει και ευελπιστεί το παράδειγμά του να «αγκαλιαστεί» και να ακολουθηθεί κι από τους άλλους.
Το πάρκινγκ που «καίει»
Η εξασφάλιση χώρου πάρκινγκ αποτελεί ανάγκη για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του γηπέδου. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων, αλλά και καθημερινή ανάγκη που θα εξυπηρετεί φιλάθλους – αξιωματούχους αγώνων, όπως και ανάγκες των πολιτών.
Η ΠΑΕ κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αναζητώντας χώρο πλησίον του γηπέδου ως προσωρινή λύση. Με ταυτόχρονη αναζήτηση τεχνικών προτάσεων αξιοποίησης του χώρου της πλατείας, για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.
Σύντομα θα έχει στη διάθεσή της μελέτες και ολοκληρωμένες προτάσεις για να επιλεγεί η κατάλληλη. Στη συνέχεια να βρει τρόπο, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσει η υλοποίηση ενός ακόμα έργου που θα ολοκληρώσει την εικόνα και τη λειτουργία του γηπέδου.
Fotis Kostoulas Arena
ΜΕΚ ΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ!