Θλίψη στο χώρο του ποδοσφαίρου της Αιτωλοακαρνανίας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού, Γιώργος Γαλανός.
Η ΠΑΕ Παναιτωλικός με ανακοίνωσή της εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους της για το χαμό του:
«Η οικογένεια του Παναιτωλικού εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Γιώργου Γαλανού. Διετέλεσε ποδοσφαιριστής της ομάδας μας για μια πενταετία στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ υπηρέτησε το άθλημα ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως προπονητής σε άλλες ομάδες της περιοχής μας
Απευθύνουμε στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια».
Την Άνοιξη του 1972 ο μεγάλος Παναθηναϊκός που ένα χρόνο πριν είχε παίξει με τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης ήρθε στο Αγρίνιο και αντιμετώπισε τον Παναιτωλικό.
Ο Παναθηναϊκός είχε στον πάγκο τον Μαγυάρο Φέρεντς Πούσκας, τεράστια μορφή του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου και στην ενδεκάδα όλα τα αστέρια του (Δομάζο, Ελευθεράκη, Γραμμό, Καψή, Αντωνιάδη). Στο ματς αυτό έλαμψε το άστρο του Γιώργου Γαλανού (με το νούμερο 8 στην πλάτη) ο οποίος στο 20ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ και ο Παναιτωλικός προηγήθηκε με 1-0.
Για την ιστορία το ματς έληξε 3-2 υπέρ του Παναθηναϊκού. Στο τέλος του αγώνα ο Φέρεντς Πούσκας δήλωσε «μεγκάλο παίχτη το 8»…
Ποιος ήταν ο Γιώργος Γαλανός
Του Μιλτιάδη Ζαβέρδα*
Ξεκίνησε τη μεγάλη ποδοσφαιρική του διαδρομή από την Κατοχή σαν ένα αυθεντικό ταλέντο και σε ηλικία 17 ετών ήρθε στην ΑΕΜ, όπου αγωνίστηκε με επιτυχία για μία τριετία (1965-68) ως επιθετικός, δείχνοντας τις μεγάλες του ικανότητες.
Στο τέλος της δεκαετίας του ΄60 μεταγράφεται στον Παναιτωλικό και αγωνίζεται με επιτυχία σε Α΄και Β΄ Εθνική ως το 1976. Την επόμενη περίοδο επιστρέφει στην ΑΕΜ και συμβάλλει τα μέγιστα στην άνοδο της ομάδας στη Β΄ Εθνική, αγωνιζόμενος πλέον ως κεντρικός αμυντικός. Θα αγωνιστεί στην ΑΕΜ άλλη μία τριετία (1976-79) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία πολύ μεγάλη προπονητική καριέρα, κυρίως στον Όμηρο Νεοχωρίου, με τον οποίο γνώρισε και την μεγαλύτερή του επιτυχία, με τη συμμετοχή της ομάδας το 1985 στον τελικό του κυπέλλου Ερασιτεχνών. Εργάστηκε δε με επιτυχία και σε άλλα σωματεία του νομού, ενώ πέρασε και αρκετές φορές από τον πάγκο της ΑΕΜ.
Σπουδαίος παίκτης, εγκεφαλικός και διορατικός μέσα στο παιχνίδι, εύστροφος, ψύχραιμος, χωρίς περιττές ενέργειες στον αγωνιστικό χώρο, που έπαιζε πάντα με μυαλό. Ήταν ένας μεγάλος μπαλαδόρος με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, άψογος χειριστής της μπάλας, με ωραίες μακρινές μεταβιβάσεις ακριβείας. Η ικανότητά του να βλέπει γήπεδο και να μοιράζει σωστά το παιχνίδι, οι μπαλιές διαβήτης και το πολύ δυνατό του σουτ, συνέθεταν έναν παίκτη μεγάλων δυνατοτήτων, που άφησε εποχή στα γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας.
*Ταμίας της ΑΕ Μεσολογγίου