Ο Μάρκ Κλάτενμπεργκ ανέλυσε τις φάσεις της 3ης αγωνιστικής και στάθηκε κυρίως στο λάθος που έγινε στο ΟΦΗ-Ατρόμητος και πως κακώς μέτρησε το γκολ του Μανούσου.
Οπως κάθε Τρίτη έτσι και σήμερα (29/09), ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ξεχώρισε κάποιες φάσεις από την 3η αγωνιστική και μας τις ανέλυσε. Ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, στάθηκε σε τρεις αγώνες. Αρης-ΠΑΣ Γιάννινα, Ολυμπιακός-Παναιτωλικός και ΟΦΗ-Ατρόμητος.
Οι φάσεις τις οποίες σχολίασε ήταν οι εξής:
Αρης-ΠΑΣ Γιάννινα στο 0-1 (για σωστή “χρήση” του πλεονεκτήματος)
«Η ΚΕΔ θέλει να δώσει έμφαση στην εξαιρετική εφαρμογή του κανόνα του πλεονεκτήματος από τον διαιτητή ο οποίος επέτρεψε την ανάπτυξη της υποσχόμενης επίθεσης προς όφελος της ομάδας κατά της οποίας διαπράχθηκε το παράπτωμα. Ο διαιτητής γρήγορα και σωστά αναγνώρισε την υπόδειξη με τη σημαία από τον βοηθό διαιτητή και έλαβε την δική του απόφαση για συνέχεια του παιχνιδιού. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί γκολ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, κάτι που είχε θετική επίδραση στο παιχνίδι και στη συνολική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Ολυμπιακός-Παναιτωλικός (πιθανή κόκκινη κάρτα στον Ματσόλα)
«Ενας ποδοσφαιριστής (σ.σ. Ματσόλα) μαρκάρει τον αντίπαλό του (σ.σ. Μπρούνο) με τις τάπες του υψωμένες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί αντικανονική επαφή στο πόδι του αντιπάλου του. Η ΚΕΔ στηρίζει την απόφαση για κίτρινη κάρτα για αντιαθλητική συμπεριφορά καθώς η ενέργεια του ποδοσφαιριστή είναι ριψοκίνδυνη και δεν εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια της κόκκινης κάρτας για σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι. Η ταχύτητα και η ένταση που χρησιμοποιείται από τον παίκτη είναι μέτρια, χωρίς υπερβολική δύναμη ή μοχθηρία καθώς διεκδικεί την μπάλα που αναπηδά και είναι σε πλήρη έλεγχο του σώματος του με το ένα πόδι στο έδαφος. Τη στιγμή της σύγκρουσης ο παραβάτης ποδοσφαιριστής αποσύρει το πόδι του και χαμηλώνει τις τάπες του προς το έδαφος για να μειώσει τις συνέπειες της σύγκρουσης. Χωρίς την ύπαρξη ταχύτητας και υπερβολικής δύναμης, δεν μπορεί να δοθεί κόκκινη κάρτα ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες όταν δύο ποδοσφαιριστές διεκδικούν μια μπάλα που αναπηδάει».
ΟΦΗ-Ατρόμητος (έπρεπε να δοθεί οφσάιντ στο γκολ του Μανούσου)
«Σύγχυση υπήρξε στην κατακύρωση του πρώτου γκολ της ομάδας του Ατρόμητου και συγκεκριμένα στην ερμηνεία του τι είναι εκ προθέσως παίξιμο ή σώσιμο από αμυνόμενο. Μετά το σουτ παίκτη του Ατρομήτου, αμυνόμενος του ΟΦΗ, απλώνει το πόδι του για να μπλοκάρει την μπάλα στην πορεία της προς το τέρμα με αποτέλεσμα αυτή να εκτραπεί σε άλλον παίκτη του Ατρομήτου ο οποίος ήταν εξαρχής σε θέση οφσάιντ. Ο Κανόνας 11 είναι ξεκάθαρος ότι ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ που λαμβάνει την μπάλα από αντίπαλο που παίζει με πρόθεση την μπάλα δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει πλεονέκτημα ΕΚΤΟΣ κι αν πρόκειται για εκ προθέσεως σώσιμο από τον αντίπαλο.
Σώσιμο είναι όταν ένας ποδοσφαιριστής σταματά ή προσπαθεί να σταματήσει τη μπάλα η οποία κατευθύνεται μέσα ή πολύ κοντά στο τέρμα της ομάδας του, με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του εκτός από τα χέρια. Η ΚΕΔ θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η ερμηνεία που δόθηκε από τον VAR και τον διαιτητή και οδήγησε στην κατακύρωση του γκολ δεν είναι σωστή και μια παράβαση οφσάιντ έπρεπε να δοθεί καθώς η ενέργεια του αμυνόμενου που ήταν κοντά στην εστία του ήταν να σταματήσει τη μπάλα από το να εισέλθει στο τέρμα του, το οποίο ορίζεται ως σώσιμο στους Κανόνες του Παιχνιδιου. Ξεκάθαρη οδηγία θα σταλεί σε όλους τους αξιωματούχους αγώνα ως προς το ποιες ενέργειες παικτών ορίζονται ως εκ προθέσεως παίξιμο και ποιες ως σώσιμο, ούτως ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον».
ΟΦΗ-Ατρόμητος (κόκκινη κάρτα στον Μουνίθ)
«Επειτα από μια εντός αγωνιστικού χώρου ανασκόπηση (VAR OFR), ένας ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου που αρχικά είχε παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα για ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή. Η ΚΕΔ επιβεβαιώνει την ορθότητα της κόκκινης κάρτας και θεωρεί την ενέργεια ως βίαιη διαγωγή, καθώς ο παίκτης χτύπησε και κλώτσησε τον αντίπαλό του με το πόδι του χωρίς να διεδικήσει καθόλου τη μπάλα».