fbpx
Connect with us

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Να δούμε το «η ομάδα πηγαίνει σε καλύτερα χέρια» στην πράξη

Ο Παναιτωλικός και το Αγρίνιο που 17 χρόνια είχαν «μάθει» στη σιγουριά της παρουσίας του Κωστούλα ζουν ιστορικές στιγμές. Η ιδιοκτησία της ομάδας αλλάζει χέρια και ασφαλώς αυτό που όλοι έχουν κατά νου είναι το να δούμε την ατάκα «η ομάδα πηγαίνει σε καλύτερα χέρια» στην πράξη.

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Είδα τον Παναιτωλικό πρώτη φορά το 2002. Είκοσι χρόνια πίσω, αμυδρά ανασύρω εικόνες. Στο ματς με την Πτολεμαΐδα τον Μάϊο του 2005 ήμουν εκεί. Δεν μπορώ να μετρήσω έκτοτε το πόσα Σαββατοκύριακα βρέθηκα στα γήπεδα για τον Παναιτωλικό.

Ο Φώτης Κωστούλας έγραψε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου ανεξίτηλα. Ήταν αυτός που τον έβγαλε από την αστάθεια, την αφάνεια, που τον εδραίωσε ψηλά. Η προσφορά του δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί επαρκώς από κάποιον.

Με τα καλά του, τα κακά του, τα σωστά και τα λάθη του, το οικοδόμημά του έφτασε από το 2005 στο 2022. Με στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά όλων μας. Για όλα αυτά τον ευχαριστούμε.

Εδώ και μερικές ώρες ο Μάτσιεκ Καμίνσκι είναι το πρόσωπο-επίκεντρο της προσοχής. Όχι άδικα. Όλη η Ελλάδα μιλά για αυτόν και τον Παναιτωλικό. Και έχει φυσικά την απορία του τι μέλλει γενέσθαι. Αν ο Παναιτωλικός θα εξελιχθεί σε ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό «θαύμα», ή αν θα ισχύσουν τα άσχημα που ίσχυσαν στην περίπτωση της Ξάνθης για παράδειγμα.

Κάθε μεγάλη αλλαγή, κάθε νέο πρόσωπο νομοτελειακά «κουβαλά» τα ερωτήματα αυτά στις πλάτες του.

Μα ένας τέτοιος επιχειρηματίας στον Παναιτωλικό;

Ασφαλώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει, πέραν του Φώτη Κωστούλα, το ακριβές ποιόν του Μάτσιεκ Καμίνσκι. Ως επιχειρηματία, ως ανθρώπου. Το ίδιο και για το γιό του.

Είναι εύλογο να εκφράζονται επιφυλάξεις για έναν άνθρωπο μεγιστάνα του real estate στις ΗΠΑ, με μία αμύθητη περιουσία που βρέθηκε στο Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό; Ναι, είναι. Όπως εκφράζονται για όλους τους νέους ιδιοκτήτες, σε όλες τις ομάδες ανά τον κόσμο. Στην πράξη κρίνονται άπαντες.

Έχουν γραφτεί πολλά. Το δεδομένο είναι ότι οι Καμίνσκι γνωρίζουν καλά σε ποια χώρα έρχονται να επενδύσουν. Και δεν το κάνουν τυχαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εταιρείες τους, η Talon Real Estate Holding Corp με έδρα τη Μινεάπολη, κατέχει και διαχειρίζεται ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο γραφείων και βιομηχανικών ακινήτων στην Αμερική. Ακόμη δραστηριοποιείται πάνω στη διαχείριση ξενοδοχείων και άλλων συναφών επιχειρήσεων.

Είναι αυτονόητο ότι ο νέος ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού φιλοδοξεί να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Το Ιόνιο «βρέχει» τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, πληροφοριακά.

Δεν αποκλείεται να κινηθεί και για την αγορά κάποιου άλλου ευρωπαϊκού club. «Έτρεξε» εξάλλου διαπραγματεύσεις για την αγορά της Έβερτον, οι οποίες και ως ώρας δεν προχώρησαν. Το γιατί ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει. Αρκετοί πάντως στέκονται στα μεγάλα χρέη της ομάδας. Στα καθ’ ημάς, ωστόσο.

Ποια είναι τα εχέγγυα που μπορεί να έχει ο κόσμος του Παναιτωλικού για την επόμενη ημέρα;

Καταρχάς δεν πρόκειται για κάποιο απρόσωπο fund που αναλαμβάνει τον σύλλογο αλλά ένα φυσικό πρόσωπο. Είχε πολύμηνες επαφές με τον Φώτη Κωστούλα, γνωρίστηκαν, συζήτησαν, πέρασαν πολύ χρόνο μαζί πριν προχωρήσει το οτιδήποτε. Προϋπόθεση που είχε θέσει ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.

Κατά δεύτερον τα χρήματα που διέθεσε στον Φώτη Κωστούλα για την εξαγορά ΠΑΕ και Emileon. Διακινούνται πολλά πράγματα, γράφονται πολλοί αριθμοί. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Είναι 10; 12; 15 εκατομμύρια; Όσα και να είναι για να πουλάει ο Κωστούλας σημαίνει ότι τα εισπράττει. Και, μη γελιόμαστε, δεν έχει κανένας «κοινός θνητός» τη δυνατότητα να σηκωθεί ένα πρωί, να «σηκώσει» 15 εκ. από το λογαριασμό του και να πάει να αγοράσει μία ΠΑΕ. Υπάρχει οικονομική επιφάνεια.

Τρίτον, ούτε ο Καμίνσκι «έσκασε» σαν «κομήτης» (καθότι είναι σε επαφές με τον Κωστούλα από το καλοκαίρι), ούτε την επομένη της πώλησης το υπάρχον διοικητικό σχήμα εξαφανίζεται. Ο Πανόπουλος πούλησε την Ξάνθη και την επόμενη μέρα δεν είχε ουδεμία παρουσία στα τεκταινόμενά της. Ο Κωστούλας ξεκαθάρισε ότι θα βρίσκεται στο Αγρίνιο για αρκετό διάστημα ακόμη. Να βοηθήσει να «μπει το νερό στο αυλάκι» για τη νέα τάξη πραγμάτων των Καμίνσκι. Τι δείχνει αυτό; Ότι ο Κωστούλας πουλάει αλλά «πονάει» αυτό που αφήνει και θέλει να εξασφαλίσει φεύγοντας ότι θα λειτουργεί όπως πρέπει.

Τέταρτον, η δεδομένη πρόθεση για άμεση δράση. Διακινείται ότι άνθρωπος των Καμίνσκι, ίσως και ο ίδιος ο Μίκαελ Καμίνσκι θα παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα στο Αγρίνιο. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα εγκατασταθεί στη χώρα, κατά πληροφορίες στα Νότια Προάστια των Αθηνών. Παράλληλα, η στόχευση των πρώτων επενδύσεων γύρω και πάνω στην ομάδα αφορούν το προπονητικό κέντρο.

Πέμπτο και τελευταίο, η ίδια η απόφαση του Κωστούλα να κάνει πράξη την εδώ και πολλά χρόνια γνωστή σκέψη και θέλησή του να πουλήσει. Πολλάκις δήλωσε ότι θα το έκανε όταν θα θεωρούσε ότι θα έβρισκε τον κατάλληλο. Συζήτησε με πολλούς όλα αυτά τα χρόνια ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε κάτι. Εμφανώς εδώ βρήκε αυτό που χρόνια έψαχνε.

Ερωτήματα που θα απαντηθούν το επόμενο διάστημα

Στο δια ταύτα της υπόθεσης, οι στιγμές είναι ιστορικές για την πόλη και την ομάδα. Εύλογη η αγωνία, η ελπίδα, το άγχος, η νοσταλγία. Εύλογα όλα τα συναισθήματα. Ένας τεράστιος κύκλος «έκλεισε».

Το γεγονός είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι ο Παναιτωλικός πορεύεται χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στο οργανόγραμμά του.

Ασφαλώς τα μεγάλα ερωτήματα είναι δύο. Αφενός τι γίνεται με την άμεση ενίσχυση της ομάδας μεταγραφικά. Αφετέρου ποιο είναι το πλάνο των Καμίνσκι, τι στόχους και τι βλέψεις έχουν συγκεκριμένα για την ομάδα. Από φέτος, ακόμα ακόμα.

Τα «χαρτιά» τους αναμένεται να τα «ανοίξουν» σύντομα σε νέα συνέντευξη τύπου που εξαγγέλθηκε εξάλλου στην αναγνωριστική τους πρώτη παρουσία μπροστά στα ΜΜΕ. Κοντός ψαλμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ