fbpx
Connect with us

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Όρθιος αλλά με προβληματική εικόνα

Όρθιος χάρη στον Ζοάο Πέδρο στάθηκε ο Παναιτωλικός στην Τούμπα απέναντι στον Πανσερραϊκό, ωστόσο η εικόνα του σίγουρα προβλημάτισε.

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Έναν ασφαλώς σημαντικό βαθμό πήρε στο 91′, σε παιχνίδι που φάνταζε χαμένο, ο Παναιτωλικός. Η ομάδα του Γκάμπι Σούρερ έσωσε την «παρτίδα» στις καθυστερήσεις, σε έναν αγώνα που ο αντίπαλος, όπως και ο ίδιος ο τεχνικός των Αγρινιωτών παραδέχτηκε, ήταν καλύτερος.

Η εικόνα, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ένα σερί αγώνων με μεγάλη δυσκολία, ασφαλώς προβληματίζει. Κοινή συνισταμένη των δύο αγώνων που είδαμε ως τώρα το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός είχε κακή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Σούρερ επέλεξε δις το 3-5-2, που εμφανώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο Παναιτωλικός έγινε ασφαλώς απειλητικότερος τόσο απέναντι στον ΠΑΣ, όσο και με τον Πανσερραϊκό όταν διάταξη και πρόσωπα άλλαξαν. Σίγουρα, μιλάμε για τις αρχές της σεζόν. Υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά, δεν υπάρχει όμως καμία πολυτέλεια χρόνου. Χρειάζονται νίκες.

Σε καθαρά ποδοσφαιρικό πλαίσιο, με την χρησιμοποίηση των τριών στόπερ ο Παναιτωλικός δέχεται, όπως στα φιλικά, αρκετές φάσεις στην πλάτη της άμυνας. Κι αν αυτό γίνεται από ομάδες στα «μέτρα» του, τότε είναι δεδομένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Παράλληλα, ο σχηματισμός αυτός στερεί δημιουργικής ελευθερίας. Στο πρώτο ημίχρονο της Τούμπας ο Παναιτωλικός «έβγαλε» δύο τελικές, έναντι οκτώ των γηπεδούχων. Με 14-10 τελείωσε το παιχνίδι, όταν στο δεύτερο μέρος η διάταξη γύρισε σε 4-3-3.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο σχηματισμός (3-5-2) θα ρολάρει όταν η ομάδα «δέσει». Είμαστε ακόμα στις αρχές του πρωταθλήματος, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την επιτυχία/αποτυχία μίας τακτικής. Για να πετύχει ωστόσο απαιτούνται δυο προϋποθέσεις: Η απαραίτητη ομοιογένεια και το κατάλληλο έμψυχο υλικό.

Γκολ που δεν επιτρέπεται

Ανεπίτρεπτο, από κάθε άποψη, το γκολ που δέχεται ο Τίτορμος. Ο Λιάβας εκτελεί πλάγιο στο χώρο του κέντρου, η μπάλα χάνεται, η ανισορροπία στην άμυνα και η σωρεία λαθών που ακολούθησαν επέφεραν το 1-0.

Η πιο διεξοδική ανάλυση της φάσης βοηθάει στο να αντιληφθεί κανείς ότι έγιναν όλα, μα όλα λάθος.

Δεδομένο 1: Η εκτέλεση του Λιάβα είναι κακή. Σε έναν τέτοιο χώρο είναι επίφοβο να πάει η μπάλα. Προς τα πίσω, σε ένα κενό χώρο όπου οι αποστάσεις μεταξύ στόπερ-χαφ είναι μεγάλες. Απαγορεύεται.

Δεδομένο 2: Ο Μλάντεν κινείται προς την μπάλα, οι δύο του Πανσερραϊκού συγκλίνουν προς το μέρος του και οι υπόλοιποι του Παναιτωλικού… κοιτούν, με εξαίρεση τον Τσιγγάρα που κινείται ακολουθώντας τον παίκτη του.

Δεδομένο 3: Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κατάσταση με τρεις του Πανσερραϊκού μπροστά από τους αμυνόμενους, έχοντας το εμπόδιο του Ντουάρτε και άφθονο χώρο.

Δεδομένο 4: Αργή επιστροφή από Μλάντεν, Λιάβα. Ο Τσιγγάρας έχει τρέξει μία σημαντική απόσταση για να καλύψει-βοηθήσει τη στιγμή που ο Λιάβας μετά την εκτέλεση και έχοντας δει ότι έγινε το λάθος δεν σπεύδει να επιστρέψει έγκαιρα στα δεξιά της άμυνας.

Δεδομένο 5: Με μία πάσα δημιουργείται νέα ανισορροπία. Δείτε που βρίσκονται οι τρεις αμυνόμενοι του Παναιτωλικού, και πού ο Μαλής μόνος απέναντι σε τρεις.

Φάση για σεμινάριο του πώς να μην αμύνεται μία ομάδα, εν ολίγοις, και παράμετρος που πρέπει σίγουρα να προβληματίσει τον Σούρερ.

Βελτιωμένος στο δεύτερο, το άχαστο του Καρέλη και το γκολ του Ζοάο

Η αναγκαστική αλλαγή του Μλάντεν έφερε αλλαγές στο σχήμα του Παναιτωλικού. Το 4-3-3 φάνηκε να ανατρέπει τα δεδομένα υπέρ του, με τον Ντίαζ να έχει μία πολύ καλή στιγμή λίγο μετά το 50′. Ωστόσο, ο Γκαρσία προχώρησε άμεσα σε αλλαγές, ισορροπώντας.

Φτάνουμε έτσι στην φάση του 64′. Ο Καρέλης γίνεται αποδέκτης της μπάλας από τρομερό λάθος της άμυνας του Πανσερραϊκού. Αντί να αξιολογήσει με ηρεμία τη στιγμή, έχοντας σίγουρα πολλές παραπάνω επιλογές και ενδεχομένως αρκετό χρόνο, επιλέγει να «σκάψει» τον Χόβαν. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για άλλο ματς τώρα…

Ο αρχισκόρερ του Παναιτωλικού την περασμένη σεζόν, απώλεσε μία μοναδική στιγμή, που σίγουρα δεν δικαιολογείται. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, έχει χάσει και άλλες, έχει αντίστοιχα σκοράρει τα… απίθανα (όπως το τακουνάκι με τον Ατρόμητο).

Η μοίρα του επιθετικού αυτή είναι. Και ο «Κάρε» θα πρέπει να στηριχθεί και συνεχίσει. Γνωρίζουμε άπαντες τι μπορεί να προσφέρει. Από την άλλη, ο Ζοάο ήταν αυτός που «έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά». Κι αυτός πρέπει να στηριχθεί.

Δουλειά, στήριξη και ενίσχυση

Πολύ μεγάλη κουβέντα έγινε για τις επιλογές του Σούρερ σε ορισμένα πρόσωπα στις αρχικές ενδεκάδες που παρέταξε ως τώρα.

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να αναιρούμε ότι ποδοσφαιριστές όπως ο Σενγκέλια, ο Χουάνπι κ.α. προέρχονται από τραυματισμούς. Σίγουρα δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας με παιδιά που έβγαλαν την προετοιμασία στα «κόκκινα». Σίγουρα πάλι ο προπονητής είναι αυτός που γνωρίζει την κατάσταση των ποδοσφαιριστών του καλύτερα από τον καθέναν.

Από την άλλη, είναι πασιφανές ότι η ομάδα χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη ομοιογένεια. Σε απλά ελληνικά χρειάζεται δουλειά. Όπως τονίστηκε παραπάνω, έπονται δύσκολα παιχνίδια.

Αντί για εν κατακλείδι και ρεζουμέ των παραπάνω θα κλείσω με μία διαπίστωση. Βάση των όσων το καλοκαίρι τονίστηκαν, μεταγραφικά ο Παναιτωλικός αναμένει ένα εξτρέμ ακόμα. Προσωπικά, την προτεραιότητα θα την έριχνα σε απόκτηση δεξιού μπακ. Τη δεδομένη στιγμή, στη θέση αυτή υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές με δύο χιαστούς στο ιστορικό τους έκαστος. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

8 Comments

8 Comments

  1. Ο/Η Ηλιας λέει:

    Δεν γίνεται μια ομάδα να παίζει στο κέντρο μόνο με κόφτες θέλει και έναν οργανωτή, εξάλλου η ομάδα έχει και παίχτες από την προηγούμενη χρονιά

  2. Ο/Η Νικος λέει:

    Δεν έφταιξε το λαθος !! Λάθη θα γίνουν κατά την γνώμη μου κανένας δεν διακρίθηκε όλοι ήταν κάτω του μέτριου

  3. Ο/Η Down_Under λέει:

    Όταν υπάρχει ο Μπακάκης δεν μπορείς να χαραμίσεις μια μεταγραφή για δεξί μπακ, καλύτερα εξτρεμ. Αν ο Λιαβας αποτύχει τελικά στον Παναιτωλικο είναι επειδή τόσα χρόνια τον είχαμε χαμαλη και του αλλάζαμε θέσεις. Ο Λιαβας παίζει μόνο ως ανασταλτικο αμυντικό χαφ και τίποτα άλλο, τελος. Επίσης, ο Ξενιτιδης φαίνεται πως δεν υπολογίζεται, θα μπορούσε να βοηθησει ως αλλαγή. Όπως και να έχει, κάθε παιχνίδι είναι και ένας τελικός φέτος.

  4. Ο/Η john λέει:

    coach η ομαδα ειναι αδουλετη κ μπηκε Σεπτεμβρης…….ξεκινας με 3 χαφ και στο παγκο δεν εχεις αλλο χαφ…..ειναι μεγαλο μειον με ολο το σεβασμο στο προσωπου του Τσιγγαρα να ειναι ο καλυτερος παιχτης ο Τσιγγαρας….πρεπει να αλλαξουν πολλα….και πλεον η πολυτελεια του χρονου δεν υπαρχει…..

  5. Ο/Η Muadip λέει:

    Μα για φετος δεν ειναι να παμε 6 αδα?

  6. Ο/Η Bill λέει:

    Με τσιγκαρα και Λιάβα κοουτς δεν πας πουθενά.δεν είναι παίκτες επιπέδου σούπερ λιγκ. Όσο νωρίτερα το καταλάβεις τόσο καλύτερα θα παίξει η ομάδα αλλιώς σκούρα τα πράγματα και για την ομάδα και για σένα κοουτς

  7. Ο/Η ???? λέει:

    Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα λαθών, λένε. Ίσως δεν είναι απόλυτα έτσι. Υπάρχουν λαθη που γίνονται από αδυναμία ή, πιο σωστά επειδή ο αντίπαλος είναι καλύτερος και υπερτερεί είτε σε προσωπικό επιπεδο, είτε ως σύνολο και λαθη που είναι, τουλάχιστον, αφελή, δηλαδή γίνονται από έλλειψη προσοχής. Ε, ο Παναιτωλικός, από χρόνια, διεκδικεί τις πρώτες θέσεις, σ’ αυτή την κατηγορία. Σε προσωπικά λάθη, δηλαδή, που οφείλονται καθαρά σε έλλειψη συγκέντρωσης. Και το χειροτερο, τις περισσότερες φορές έχουν στοιχίσει στην ομάδα. Πρέπει ΑΜΕΣΑ να διορθωθεί αυτό.

  8. Ο/Η G λέει:

    Καλό θα ήταν να μην αναφέρουμε ονόματα παιχτών γιατί τα ίδια λέγαμε και για κάποιον πού πήγε στον Ιωνικό πέρυσι και έπαιζε άψογα ενώ όταν ήταν σε εμάς τον κοροϊδεύαμε μαζί κι εγώ. Μεγάλο λάθος αυτό ειδικά για Ελληνόπουλα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ