fbpx
Connect with us

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Warriors και οκτώ ακόμη σύνδεσμοι κατέθεσαν προτάσεις στη Βουλή ενόψει ψήφισης αθλητικού νομοσχεδίου

Κοινές προτάσεις ενόψει της ψήφισης του νομοσχέδιου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα κατέθεσαν στην Βουλή νόμιμα αδειοδοτημένοι σύνδεσμοι φιλάθλων, μεταξύ των οποίων και η Θύρα 6 Warriors.

Η κίνηση αυτή έρχεται με πρωτοβουλία του Super 3, συνδέσμου φιλάθλων του Άρη και τη συνεργασία αρκετών συνδέσμων από όλη την Ελλάδα. Καταθέτουν από κοινού προτάσεις που «πρέπει να λάβει υπόψη η πολιτεία, αν πραγματικά θέλει να κάνουμε επιτέλους βήματα μπροστά και όχι πίσω», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Συνοπτικά οι παρατηρήσεις τους είναι:

  • Διαχωρισμός των αδικημάτων και αντικατάσταση του ιδιώνυμου για τα «ελαφρά» αδικήματα, με άλλες εναλλακτικές ποινές.
  • Επανέναρξη των οργανωμένων μετακινήσεων, για τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργούν οι μεμονωμένες μετακινήσεις.
  • Αντί πλήρους και γενικευμένης αναστολής λειτουργίας, όλων αδιακρίτως των λεσχών φιλάθλων, τη συνέχιση λειτουργίας όσων έχουν νόμιμη άδεια.
  • Οι λέσχες φιλάθλων να υπάγονται στη γενική πρόβλεψη περί σωματείων, με μίνιμουμ υποχρέωση τα 20 μέλη, υποχρέωση που θα επεκτείνεται και σε κάθε παράρτημα ξεχωριστά.

Ακολουθεί το κείμενο όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Κοινές προτάσεις νόμιμα αδειοδοτημένων Λεσχών Φίλαθλων ενόψει της ψήφισης του νομοσχέδιου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα

1. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΛΕΣΧΩΝ

Μέχρι τον πλήρη και λεπτομερή καθορισμό του νέου πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, οι έχουσες νόμιμη άδεια λειτουργίας λέσχες φιλάθλων τουλάχιστον, θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές αφενός για να μην περάσει και μέσω της Πολιτείας ένα άδικο μήνυμα «τσουβαλιάσματος» των πάντων, αφετέρου διότι ακυρώνεται και η μεγάλη και πολυέξοδη προσπάθεια νομιμοποίησής τους, αλλά και οι θετικές παρεμβάσεις των ίδιων των λεσχών και προς στις τοπικές κοινωνίες αλλά και όπου χρειάστηκε εθελοντική πρωτοβουλία.

2. ΙΔΙΩΝΥΜΟ

Το ιδιώνυμο ήδη υπήρχε στον αθλητικό νόμο και πριν το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Άλκη, χωρίς από μόνο του να μπορεί να αποτρέψει τις παραβατικές συμπεριφορές ανθρώπων, που δεν σκέφτονται καθαρά ή δεν σκέφτονται καθόλου. Πρέπει να παραμείνει αυτούσια η δυνατότητα των δικαστών, κατ’ εξαίρεση έστω και με βάση τις συνθήκες, την βαρύτητα του αδικήματος και την προσωπικότητα του παραβάτη, να χορηγείται αναστολή. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι ανθρωποκτονίες, από κοινού βαριές σωματικές βλάβες, επιθέσεις με χρήση εκρηκτικών σε κλειστούς χώρους κ.α. αντίστοιχα, δε θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα, αλλά στον αντίποδα η ρίψη αντικειμένων, η έργω και λόγω εξύβριση, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας ή η απόπειρα εισόδου σε γήπεδο χωρίς εισιτήριο (δηλαδή το 90% των παραβάσεων που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες) δεν δικαιολογούν την άμεση έκτιση ποινής στα σημερινά καταστήματα σωφρονισμού, τη στιγμή που αναστολής δικαιούνται σήμερα όλοι οι καταδικασμένοι για απάτες, υπεξαιρέσεις, κλοπές κατά συρροή, βιαστές, παιδόφιλοι κλπ.

Προτείνουμε τον σαφή διαχωρισμό της «ελαφράς» μορφής παραβατικότητας στα γήπεδα και την αντικατάσταση του ιδιωνύμου για τις περιπτώσεις αυτές, με την υποχρέωση της κάθε ΠΑΕ να απαγορεύουν την είσοδο στους παραβάτες από 3 έως 5 χρόνια, μέχρι και κατά περίπτωση, ισοβίως.

3. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Δεν υπάρχει άνθρωπος στο χώρο, που δεν έχει διαπιστώσει, ότι από τότε που απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, οργανωμένα, αυτές δεν σταμάτησαν. Απλά, τα λεωφορεία αντικαταστάθηκαν από βανάκια, ΙΧ, τραίνα, πλοία κλπ δηλαδή η οργανωμένη και συντεταγμένη μετακίνηση υπό την επίβλεψη της αστυνομίας, μετατράπηκε σε άτακτη, απροειδοποίητη, ανεξέλεγκτη και μη ασφαλή, μεμονωμένη μετακίνηση ανθρώπων που θέλουν να δουν την ομάδα τους στο γήπεδο, παραχωρώντας τεράστιο πεδίο δράσης και σε αυτούς που παρεισφρέουν ανάμεσά τους, με σκοπούς άλλους. Ο αθλητικός νόμος μαζί με το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας λεσχών φιλάθλων, θα πρέπει ταυτόχρονα να κατοχυρώνει και το δικαίωμα μετακίνησης τους με σκοπό την παρακολούθηση αγώνα, φυσικά οργανωμένα, με αυστηρούς κανόνες και σαφείς υποχρεώσεις.

Προτείνουμε τη συνέχιση του διαλόγου, δεσμευόμενοι να προτείνουμε πλήρες σχέδιο, που και το δικαίωμα οργανωμένης μετακίνησης να κατοχυρώνει και τη θέσπιση κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών να προβλέπει, εντάσσοντας και την Ελλάδα στο γκρουπ, όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου κάθε αγώνας, αυτονόητα, διεξάγεται παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων.

4. ΜΕΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ

Ορθά διευκρινίστηκε ότι συστέγαση σε χώρους γραφείων με τις ΠΑΕ – ΚΑΕ κλπ, μπορεί να υπάρξει μόνο για το τμήμα γραμματειακής υποστήριξης των λεσχών (ηλεκτρονικά αρχεία, βιβλία, μητρώο μελών κλπ) και όχι για τα εντευκτήρια ή τους χώρους συνάθροισης των μελών των λεσχών.

Αναφορικά με τον ελάχιστο αριθμό μελών, θα ήταν ορθότερο και οι λέσχες φιλάθλων να υπάγονται στις γενικές διατάξεις περί σωματείων, με μίνιμουμ υποχρέωση τα 20 μέλη, υποχρέωση που θα επεκτείνεται και σε κάθε παράρτημα ξεχωριστά, με επιπλέον πρόβλεψη τα εγγεγραμμένα μέλη να είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου (ή της περιφέρειας κατά περίπτωση), στον οποίο το κάθε παράρτημα έχει την έδρα του.

Το κείμενο συνυπογράφουν:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΑΡΗ SUPER3

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΘΥΡΑ 6 WARRIORS

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΘΥΡΑ 13

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΑΕΚ ORIGINAL 21

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ FENTAGIN

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΗΡΑΚΛΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΥΡΑ 10

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ PANTHERS CLUB

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

1 Comment

1 Comment

  1. Ο/Η Κωστας λέει:

    ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΝΑΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΜΕ 20 ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ