Ο Σεμπάστιαν Μλάντεν έχει μετατοπιστεί από τα «6αρο-8άρια» στο κέντρο της άμυνας και με τις εμφανίσεις του δείχνει πως αποτελεί εξαιρετική επιλογή και για τις δύο θέσεις.
Από τις πιο «αθόρυβες» καλοκαιρινές μεταγραφές στη Super League ήταν ο Σεμπάστιαν Μλάντεν, που στις 9 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τον Παναιτωλικό. Ο Ρουμάνος όμως επιβεβαίωσε με την εικόνα του μέσα στο γήπεδο πως… προτιμά να κάνει «κρότο» με τις εμφανίσεις του, αφού δείχνει λίρα 100 και μάλιστα ως … πολυθεσίτης.
Ο 31χρονος μας «συστήθηκε» ως κεντρικός μέσος (6αρο-8άρι) πλέον όμως στον δεύτερο γύρο τον βλέπουμε περισσότερο στα στόπερ και η ουσία είναι πως όπου και αν αγωνίζεται παρουσιάζεται σταθερότατος και βοηθά τόσο ανασταλτικά όσο και στο κομμάτι της δημιουργίας.
Μέσω του Wyscout θα προσπαθήσουμε να δούμε αλλά και να συγκρίνουμε τον «χαφ Μλάντεν» με τον «κεντρικό αμυντικό Μλάντεν».
Ο Μλάντεν στον άξονα
Αγώνες:17
Λεπτά: 1.196′
Πάσες: 291/365
Ποσοστό ευστοχίας:79,7%
Αμυντικές «μονομαχίες»: 44/82
Ποσοστό επιτυχίας: 53,7%
Εναέριες «μονομαχίες»: 17/32
Ποσοστό επιτυχίας: 53,1%
Ο Ρουμάνος αποκτήθηκε μεν περισσότερο με την «ιδιότητα» του κεντρικού αμυντικού, αλλά από την πρώτη στιγμή ο κόουτς Αναστασίου γνώριζε πως μπορεί να παίξει στα χαφ (όπως και μπακ, αλλά ακόμη δεν έχει χρειαστεί). Αλλωστε για αυτό τον επέλεξε. Μέσα από τα πρώτα καλοκαιρινά φιλικά της ομάδας και με γνώμονα πως στην «καρδιά» των «μετόπισθεν» υπήρχε τότε το δίδυμο των Λάρσον-Κορνέλιους καθιερώθηκε στον άξονα και εκεί τον είδαμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος που ήταν στην Τούμπα.
Ετσι, ως «εξάρι» ή εσωτερικός στο 4-3-3, έβγαλε όλο τον πρώτο γύρο και αμέσως μετατράπηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της «κυανοκίτρινης»… μηχανής, ενώ και στον δεύτερο μισό τον έχουμε δει να κινείται σε αντίστοιχο χώρο ευθύνης, αλλά σε μη μόνιμη βάση.
Επειδή διαθέτει «καλά» πόδια δύναται να βοηθήσει σημαντικά στο κομμάτι της «δημιουργίας» και ευρύτερα πασάρει από εκεί με ποσοστά που αγγίζουν το 80%. Κορυφαίο του σχετικό ματς ήταν το 1-1 του Περιστερίου όπου «φλέρταρε» με το απόλυτο (28/30, 93%), το οποίο πάντως πρέπει να σημειωθεί πως πέτυχε ορισμένες φορές αλλά με μικρότερο αριθμό μεταβιβάσεων.
Μάλιστα ως «κόφτης» έδωσε και τη μόνη του ασίστ στη σεζόν, αφού στα Γιάννινα βρήκε τον Μόρσεϊ και εκείνος άνοιξε το σκορ στο 4-1 των «κυανοκίτρινων». Για όσους θυμούνται το έπραξε με μακρινή μεταβίβαση και αυτό είναι, τρόπο τινά, το σήμα κατατεθέν του αφού «ψάχνει» την «25αρά» ή και «35άρα» και το πετυχαίνει από το άξονα με ποσοστό ευστοχίας 48,3%.
Για παράδειγμα στο 0-0 του Αγρινίου με τον Αστέρα Τρίπολης και σε 46′ που ήταν αριστερό «8άρι» το επεδίωξε έξι φορές και οι πέντε ήταν σωστές,ενώ ευρύτερα από ανάλογη θέση μεταφέρει τη δράση με ποσοστό επιτυχίας 54,4% στο επιθετικό τρίτο του club.
Να θυμίσουμε εδώ πως με ανάλογο τρόπο έβγαλε τον Ντουάρτε σε θέση βολής στη Νίκαια, σε μία φάση όπου ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός τράνταξε με «βολίδα» (το «έχει» αυτό το σουτ) το οριζόντιο δοκάρι του Χουτεσιώτη.
Την ίδια στιγμή σαν ανασταλτικός μέσος… οφείλει και να αποτελεί και τον «κυματοθραύστη» μπροστά από τους στόπερ του και ευρύτερα την τετράδα της άμυνας. Ως χαφ λοιπόν έχει «κερδίσει» περισσότερες από τις «μισές» ανασταλτικές «μονομαχίες» που ενεπλάκη (53,7%) και στο 0-0 του πρώτου γύρου με τον Λεβαδειακό «κατέγραψε» το απόλυτο (4χ4). Οπου μπορούμε να δούμε πως ορισμένες ήταν και ψηλά, αφού δεν διστάζει να ανέβει και να πρεσάρει στο επιθετικό τρίτο της ομάδας.
Πάνω από 50% επιτυχία (53,1% για την ακρίβεια) «μετρά» και στις εναέριες διεκδικήσεις του, αφού σαν κεντρικός μέσος συχνά-πυκνά εμπλέκεται στην πρώτη αντίπαλη μπάλα εφόσον είναι μακρινή και στο 3-1 της Λαμίας και παρότι ήρθε από τον πάγκο στο 79′ ήταν «κυρίαρχος» του άξονα με 4χ4 σχετικές του ενέργειες.
Ο Μλάντεν στα στόπερ
Αγώνες: 9
Λεπτά: 725′
Πάσες: 344/390
Ποσοστό ευστοχίας: 88,2%
Αμυντικές «μονομαχίες»: 31/54
Ποσοστό επιτυχίας: 57,4%
Εναέριες «μονομαχίες»: 9/22
Ποσοστό επιτυχίας: 40,9%
Η πρώτη εμφάνισή του στη Stoiximan Super League ως κεντρικός αμυντικός (κυρίως αριστερός) ήταν στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου και το 2-0 που έχασε ο Παναιτωλικός από τον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο, αφού ο Κορνέλιους αποτελούσε παρελθόν. Πλέον για πολύ ή λίγο τον έχουμε δει στόπερ σε εννέα ματς και στα τέσσερα τα «καναρίνια» διατήρησαν το μηδέν παθητικό (εντός με Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης όπου έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο, Ιωνικό και στη Λιβαδειά), εύρημα που δεν περνά απαρατήρητο.
Εύλογα ελέω θέσης εμπλέκεται πιο συχνά σε «καθαρές» αμυντικές «μονομαχίες» (κατά μέσο όρο στον άξονα «πρωταγωνιστεί» σε κάποια κάθε 14,5′ ενώ στα στόπερ σε κάθε 13′), όμως ανεβάζει το ποσοστό επιτυχίας του στα επίπεδα του 57,4%. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου τα «καναρίνια» δεν είχαν καλή εικόνα και ηττήθηκαν με το «τιμητικό» για εκείνα 1-0, το «κοντέρ» του «έγραψε 7/10 και ήταν από τους βασικούς λόγους που η ομάδα έμεινε σε όλη τη διάρκεια «μέσα» στο παιχνίδι.
Στις αντίστοιχες εναέριες «πέφτει» μεν σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του άξονα (από το 53,1% στο 40,9%) αλλά υπάρχει για εκείνον το «ελαφρυντικό» πως εκεί αντιμετωπίζει κλασικά «9άρια» που συχνά είναι ψηλότερα από εκείνον, ενώ την ίδια στιγμή «κόβει» κάθε 18′ παράλληλη ή γέμισμα των αντιπάλων του. Στο 1-0 επί του Ιωνικού το έκανε πέντε φορές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν μετά το 75′ όπου οι «κυανοκίτρινοι» δέχθηκαν πίεση.
Οπου και αν παίζει όμως παραμένει ένας παίκτης που ξέρει μπάλα και αν κάποιος θεωρήσει πως η ευστοχία του στις μεταβιβάσεις σαν στόπερ που «εκτοξεύεται» στο 88,2% οφείλεται αποκλειστικά στο ότι πηγαίνει πιο safe, μάλλον θα υποπέσει σε λάθος εκτίμηση. Οντως με αυτή την ιδιότητα παίζει συχνότερα πιο κοντά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν… παραμελεί την αναζήτηση «κυανοκίτρινης» φανέλας με μακρινή μεταβίβαση, στην πλάτη δηλαδή της αντίπαλης άμυνας.
Κάθε άλλο και μάλιστα φαίνεται πως του «ταιριάζει» καλύτερα να το πράττει από την πίσω ζώνη και στη σχετική κατηγορία μετρά 47/72, κάτι που σημαίνει ότι επιχειρεί μία κάθε 10′ και μάλιστα με ποσοστό ευστοχίας που ξεπερνά το 65%, το οποίο είναι εξαιρετικό για κεντρικό αμυντικό. Στη Λιβαδειά όπου επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες με πολύ αέρα είχε 8/10 σωστές (!), ενώ με Ιωνικό και Αστέρα στο Αγρίνιο «κατέγραψε» 8/13 και 5/7 αντίστοιχα.
Μάλιστα με ανάλογο τρόπο και την ιδιότητα του στόπερ «έφτιαξε» τη μεγάλη ευκαιρία του Λιάβα, στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Νικαιώτες.
Γιώργος Ντυμένος- gazzetta.gr
ΠΙΑΝΙΙΙΙΙΙΙΙΣΤΑΣ